Mindenki ismeri a múlt századi történetet? A közel két évtizedet itthon futballozó Puskás Ferenc nevével fémjelzett Kispesti AC labdarúgócsapata 1946. márciusában Csömörön vendégszerepelt egy bemutatómeccsen. A Száguldó Őrnagy kétszer is betalált.

 

Régen hallott történetet szeretnénk feleleveníteni, hogy a sportszerető csömöri közönség minél szélesebb körben megismerhesse ezt a több mint 70 éves anekdotát: az 1946. március 20-án megjelent Népsport rövidhírként számolt be az akkori sztárcsapat, a Kispesti AC csömöri vendégjátékáról. A cikk szerint a helyi válogatottal csaptak össze a kispestiek és 8:1 (4:1)-re győzedelmeskedtek. A gólokat a 28 éves Olajkár II Sándor (4), a 20 éves Bozsik József (2) és Puskás Ferenc (2) szerezték. Utóbbit, az akkor 18 éves tehetséget később a világ legjobb labdarúgói között tartották számon, és mindenki csak Öcsiként vagy a Száguldó Őrnagyként ismerte. Az egyetlen csömöri gólszerzőről sajnos nincs említés.

 

 

A történetet mindig szívesen és mosolygósan mesélő Dr. Paulovics Mihály, Csömör egykori településvezetője és a legenda szerint a csapatok a találkozó után együtt vonultak az Alsó Kocsmába, ahol folytatták a szorgos termelést, de ezúttal nem a gólokban, hanem a fogyasztásban valósult meg mindez.