Világbajnoki aranyérmet nyert a hazai rendezésű FINA Masters vb-n a korábbi NB I-es csömöri kézilabdázó Helembai Mihály fia, Helembai Gábor, aki a Hungarian Bull’s Blood elnevezésű vízilabdacsapat centereként vett részt a rangos tornán a 35+korosztályban.

 

Hungarian Bull’s Blood, azaz Magyar Bikavér. A főleg egri és budapesti kötődésű vízilabda-együttes tagjai között Bárány Attila csapatvezető révén korábbi válogatott játékos is szerepel, illetve számos ob-rutinnal felvértezett remek pólós. Mint például Helembai Gábor (felső sor, jobbról a negyedik). A fiúknak a rengeteg elvégzett munkán kívül az évek óta tartó ismeretség és szoros baráti kapcsolatok is kellettek a hazai rendezésű világbajnokságon a dobogó tetejéig vezető úton a sikerhez. A 2016-os rijekai Eb-n szintén aranyéremig jutó csapat már most a jövő évet tervezgeti, akkor a szlovéniai Kranj ad otthont a 2018-as Európa-bajnokságnak...

 

- Gratulálunk a világbajnoki címhez! Hogy éltétek meg a hazai vízben megszerzett aranyérmet?
- Felemelő érzés volt a teljes torna ideje alatt, hogy hazai medencében, telt ház előtt küzdhettünk ezért az álomért - meséli Helembai Gábor, aki jelenleg is pólózik a másodosztályban, civilben pedig ügyvédként dolgozik. - A meccseken a lelátón szurkolt a családom, a gyermekeim is élvezték a ragyogó hangulatot és, hogy a helyszínen szurkolhattak apának. Nekem is könnyebbség volt, hogy idén nem kellett elszakadnom tőlük (A döntőben a szintén magyar ESE 80 együttesét verte a Magyar Bikavér 14-6-ra - a szerk.). Érdekes egyébként, hogy taroltak a magyarok, több hazai együttes is aranyérmet nyert a Millenium mellett, de a médiában szinte csak velük foglalkoztak. Igazi példaképek az olimpiai bajnokokból álló csapat tagjai, de a hírek másról sem szóltak, csak róluk.

 

- A Magyar Bikavér hogy ünnepelte meg a világbajnoki aranyérmet?
- Visszafogottan. A döntő után beültünk egy étterembe a csapattal, az egész torna végén pedig a Margitszigeten rendezték meg a hivatalos záróceremóniát és bankettet, oda voltunk meghívva az összes bajnokkal egyetemben. Hangulatos rendezvény volt.

 

- Kemény felkészülés eredménye ez a siker?
- Benne van a hosszú évek munkája és a baráti kapcsolatok köteléke. A konkrét felkészülést tavasszal kezdtük meg, háromhetente egy alkalommal, a vb előtt két hónappal pedig heti rendszerességgel összejártunk gyakorolni. Szerencsére nekem nem volt nehéz dolgom, mert a mai napig játszom centerként a húszcsapatos másodosztályban, az ob I/b-es MAFC-ban. Frissek voltak az alapok, amikre tudtam építeni, de a többiek is szinte mindannyian gyakorta sportolnak.

 

- Hogy kerültél a csapatba?
- Jelenlegi csapattársaim szóltak, hogy összeállt ez a baráti társaság régi honvédos, spartacusos játékosokkal. A Magyar Bikavér. A korábbi válogatott, egri Bárány Attila (a ZF-Eger vízilabdacsapatának ügyvezető elnöke - a szerk.) dolgozik a sikerekért csapatvezetőként és főszervezőként, de még játszik is a gárdában. Összességében megtisztelő volt, hogy gondoltak rám 5-6 év ob I-es tapasztalattal a hátam mögött. Tavaly már a rijekai Európa-bajnokságon is szerepeltem, ahol szintén aranyéremig jutottunk (Gábor az első sorban, jobbról az első).

 

 

- Hozzád hasonlóan a férfi vízilabda-válogatott elsőszámú kapusa, Nagy Viktor szintén Csömörön nőtt fel. Egy sportágban mozogtok, gondolom ismeritek egymást.
- Persze, jóban vagyunk. Viktor ugyan néhány évvel fiatalabb nálam, de a BVSC ifiben még a csapattársam is volt. Emlékszem edzések után együtt buszoztunk haza. Ezek kellemes emlékek maradnak, mint ahogy minden, ami ideköt. Egészen 26 éves koromig Csömörön éltem, jelenleg a XVI. kerületben, de idehordjuk lovagolni a gyerekeket a feleségemmel. Rendszeresen jövünk meglátogatni aput, így nem szakadtam el a településtől.

 

- Édesapád NB I-es kézilabdázó volt. Hogyhogy mégis az uszodák világa szippantott be?
- Apu csapattársa, Mihályi Jani a szomszédunk volt Csömörön. Ő úszni hordta a lányait a BVSC-be, egyszer engem is elvittek, egyből megtetszett az a világ, és mivel a szüleim nem erőltették a kézilabdát, ott ragadtam. Ahogy teltek az évek, idővel átnyergeltem a vízilabdára, egyre komolyabban vettem és a mai napig rendszeresen edzek és készülök.

 

- A Hungarian Bull’s Blood már tervezgeti a jövő évi folytatást?
- Komolyan megfordult a fejünkben, hogy indulunk a szlovéniai Európa-bajnokságon is. Kranjban rendezik jövőre a tornát, ami szerencsére közel van Magyarországhoz, így könnyebben megoldható a részvételünk, mintha nem a szomszédban lenne az esemény. Én örülnék neki, ha sikerülne ismét összehozni a brigádot, a négyéves Mór fiam és a kétéves Lea lányom már nem biztos. Nem beszélve az édesanyjukról...

 

Szabó Péter Ádám