Karate szakosztályunk "atyja", Torontáli Róbert nemcsak sportágában nyújt kiemelkedőt, de a közelmúltban elkezdett tevékenysége folytán alternatív mozgás- és masszázsterapeutaként is sportolóink segítségére van a Csömöri Sportcsarnokban.

 

A CsömörSport Karate szakosztálya a közelmúltban csatlakozott a Magyar Karate Szakszövetség tagjainak sorába, így Torontáli Róbertnek is szaporodtak a feladatai. A hivatástudata része azonban az egészséges életre nevelés és a gyógyítás, így elfoglaltságai mellett igazolt sportolóink is felkereshetik sérüléseik utáni rehabilitáció és akut izomproblémáik esetén. Hogy gyógyít az alternatív mozgás- és masszázsterapeutaként is dolgozó edző? A karatemester a craniosacralis terápia, a biodinamika és a shiatsu híve. Lássuk, mit is jelentenek ezek a különlegesnek ható kifejezések köznyelven!

 

CRANIOSACRALIS TERÁPIA

A craniosacralis terápia (ejtsd: kranioszakrális terápia) egy olyan finom érintésekkel (nyomással, emeléssel, húzással, követéssel) végzett manuális terápia, amelyben a test különböző területeinek kezelése által egyrészt a központi idegrendszerre, ezen belül is a craniosacralis rendszer önkorrekciós folyamatainak beindítására, és az erre már alkalmatlan területek terápiás folyamatainak beindítására hatunk. A módszert az 1970-es évek közepén tudományos kutatások során Dr. John Upledger amerikai ostheopatha orvos fejlesztette ki. A cranio- különböző összetételekben koponyát, a sacrum keresztcsontot jelent. A craniosacralis rendszert két tényező alkotja: egyrészt a koponya és a keresztcsont között húzódó összetett hártyarendszer (a dura mater: kemény agyhártya), amely körülveszi az agyat és a gerincvelőt, másrészt a benne áramló folyadék (a cerebrospinalis-: agyi-, gerincvelői folyadék). Amennyiben az egyén valamilyen sérülést szenved (fizikai trauma, érzelmi trauma vagy hosszan tartó stressz, mentális behatások következtében), maga a hártyarendszer fizikai (mikro) elváltozással reagál (mechanikai vagy idegi összeköttetéseknek köszönhetően). Ezek a mikro elváltozások általában az idegrendszer rugalmasságának köszönhetően egy darabig ellensúlyozódnak. Egy idő után azonban az idegrendszer „elfárad” és a mikro elváltozások tüneteket okoznak: fizikai (pszichoszomatikus, vagy "szomatikus"), érzelmi (szomatopszichés vagy "pszichés") illetve mentális problémákat, attól teljesen függetlenül, hogy az eredeti trauma milyen jellegű volt. A tünetek jellege inkább azzal kapcsolatos, hogy milyen az egyén személyisége, habitusa, reagálási tendenciája. A craniosacralis terápia ezt a fizikai szinten konkretizálódó elváltozást (a hártya mikro elváltozásait) kezeli, gyógyítja, amely az aktuális probléma, betegség testen belüli fenntartó okaként szerepel, függetlenül attól, hogy a probléma eredeti oka a fizikai vagy lelki szintű volt.

 

Szerencsére mindenféle komolyabb műtét nélkül, utcai öltözetben, a finom érintésekkel dolgozó kezelés során, amelyben a hártyarendszer csontos kapcsolatainak mikro manipulálása által magát a hártyarendszert kezeljük, az elváltozások korrigálhatóak. A testben mindenütt megtalálható hártyák ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkeznek, mint az agyhártya, csak az egyéb, (nem ideg)rendszeri szerveket is határolják, borítják. E hártyarendszer neve: fascia (ejtsd: faszcia). A fascia olyan, mint egy háló a testben, amely folytonos. Egyes területei egymással és a craniosacralis rendszerrel is folytonos összeköttetésben vannak, így egyik pontján megjelenő elváltozások egy másik ponton vagy egy egész testi irány mentén is elváltozásokat, diszfunkciókat okozhatnak. Hasonló ez ahhoz, mint amikor egy pókháló egy ponton történő sérülése az egész hálóra hatással van (megrántja, elferdíti, máshol is elszakítja stb.). A craniosacralis terápia másrészt ugyanazokon az alapelveken, amelyeken a craniosacralis rendszer kezelése nyugszik, e fasciarendszer elváltozásait is kezeli.

 

BIODINAMIKA

A biodinamikában alkalmazott gyakorlati megközelítés nagyon különbözik a többi eljárástól. Ahelyett, hogy a részekre helyezné a hangsúlyt a kezelés során, az egészre figyel és „hallgatja” azt. Odafigyelünk a lelkünk mélyéből anélkül, hogy bármi értelmét is figyelnénk, hogy mi helyes, csak ülünk és figyelünk. Ahelyett, hogy a hangsúlyt a betegségre helyeznénk, az egészségre figyelünk. Az egészség a tökéletes mátrix, amelyet megelőzi a forma és amely a fogantatás pillanatától jelen van bennünk. Az egészség kalauzol minket a kezelés során. A végső tanító maga a természet. A természetes világ egy különálló és rendezett módon fejezi ki magát. Dr. Sutherland osteophata az 1900-as években felfedezte, hogy a légzési- és a szívritmuson kívül a testben érzékelhető egy harmadik ritmus is, amelynek életfontosságú szerepe van a test szabályozásában és fenntartásában. Megfigyelte ezen kívül, hogyha a test és főképp a koponya csontjai nem tudnak megfelelően mozogni, akkor egészségügyi probléma léphet fel a testben, amely akár pszichés megbetegedést is jelenthet. Saját magán végzett kísérletekkel bizonyította ezt a tényt és az osteophátiában alkalmazott gyógyítási módszert tovább fejlesztette, amelyből lett a cranio osteophatiás kezelés. Dr. John Upledger vezetésével 1970-es években a Michigan Állami Egyetem kutatócsoportja bebizonyította, hogy a koponyacsontok között nincs szilárd összeköttetés, hanem enyhén mozognak és mozgathatóak.

 

SHIATSU TERÁPIA

A shiatsu (ejtsd: siacu) a hagyományos kínai orvoslás (HKO) tudására és tapasztalataira épülő alternatív gyógyító eljárás. Segít megteremteni és fenntartani testünk energiakeringésének harmóniáját, ezáltal egészségünk megtartásának, különböző fájdalmaink, betegségeink gyógyításának hatékony eszköze. A shiatsu terápiában alapvetően az akupunktúrás pontok és az azokat összekötő energiapályák (meridiánok) kezelése történik. A gyógyulást elősegítő változásokat nem tűszúrással, hanem érintéssel, nyomással valósítjuk meg. A megfelelő helyeken alkalmazott ujjnyomás a betegségek, tünetek kialakulásához vezető okokat igyekszik megszüntetni.