Hagyományteremtő új rovatunkban portrésorozat keretében mutatjuk be a csömöri sportélet főszereplőit, minden hónapban más és más kerül rivaldafénybe. Májusban Csömör Nagyközség polgármesterét, Fábri Istvánt ismerhetjük meg jobban.

 

"Aki szeret sportolni, biztos, hogy gyerekkorában sok sportágba belekóstol párhuzamosan, többet is kipróbál - emlékszik vissza csömöri éveire Fábri István polgármester. - Én is ilyen voltam, de azért a foci volt a mindenem. Állandóan játszottam. Nem jártam óvodába, viszont folyamatosan csavarogtam a Kálvárián, bringáztam és fociztam. Akkoriban még nem volt ennyire jelentős az autóforgalom, ráadásul földutak voltak a faluban, én meg ha nem a labdát kergettem, általában bicikliztem. Általános iskolában aztán több sportágban is beválogattak a csapatba és az akkori Diákolimpiákon képviseltük a sulit: asztalitenisz- és atlétikaversenyeken többször nyertem is, utóbbin elsősorban a kislabdadobás ment nagyszerűen. A rövid távokat szerettem lefutni, de a hosszú távokat kifejezetten nem. Ahogy idősebb lettem, felső tagozatosként teljesen eluralkodott rajtam a csapatsportágak iránti szerelem, volt egy olyan félév, amikor párhuzamosan kézilabdáztam és fociztam is, úgy, hogy az egyik helyen nem tudtak a másikról... Csömörön kézilabdáztam, Budapesten pedig az Építőkben fociztam, de egy sérülés miatt fel kellett hagynom a kéziedzésekkel és a csuklótörésem után már nem mentem vissza. Maradt a futball. Aztán egy sérülés itt is közbeszólt: 15 éves koromban az oldalszalagjaim nem engedelmeskedtek a megterhelésnek és fokozatosan fel kellett hagynom a játékkal."

 

István viszonylag későn kezdte el mindkét sportágat, de úgy tűnt szép jövő vár rá, az Építőkben bekerült az ifjúsági első csapatba, de a sérülések miatt soha nem derült ki, hogy mire vihette volna játékosként. A sport szeretete természetesen később is megmaradt, de párhuzamosan a humán tárgyak is egyre jobban foglalkoztatták a középiskolában (a fekete-fehér képen az álló sorban középen látható a Szerb Antal Gimnázium focicsapatában). A fanatizmus a tanulásban is tetten érhető volt, de a lelátón is. A gyerekkora óta Újpest-szurkoló polgármester éveken át járta az országot, a lila-fehérek és a magyar válogatott meccsei elképzelhetetlenek voltak nélküle. Mindegy, hogy hazai pályán vagy idegenben, a fővárosban vagy vidéken rendeztek meccset, ott szurkolt a B-középben az ultrákkal - névre szóló hímzett sáljával! Fazekas, Bene, Törőcsik egymás után nyerték a bajnokságokat a IV. kerületben, így igazi sikerkorszakot élhetett meg a drukkerek között a jelenlegi csömöri településvezető.

 

Bringával az EFOTT-ra

Az egyetemi évek alatt a baráti társasággal még ment a foci hobbi szinten, de a rendszeresen jelentkező kisebb sérülések miatt egyre nagyobb hangsúly került a kerékpározásra. A bringa rendkívüli szabadság érzést adott, amely semmivel sem hasonlítható össze, a falu, a környék és a térség felfedezése után a csoporttársakkal a sportos szórakozás jegyében minden évben az EFOTT-ra is eltekertek (Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója), de nem maradt ki Erdély és a Felvidék sem a túrák sorából. Nyaranta a strandra jártak, rossz idő esetén pedig úszni, ami a szervezet regenerálódása és a sérülések utáni rehabilitáció miatt is fontos - az úszás a mai napig jelen van István életében, de elsősorban a heti többszöri futás és a kerékpár adja a sportos elfoglaltságot. "Ezek a mai napig kikapcsolnak és fizikailag aktívan tartanak - mondja a polgármester, - de ezek mellett is szinte minden sportágat nagyon szeretek. Gyerekkoromban jól ment a pingpong és elkezdtem érdeklődni a "nagypályás" változata, a tenisz iránt is, de akkoriban nem voltak olyan lehetőségek mint, manapság, nem sportolt ennyi gyerek és nem is volt ennyi sportpálya. Ha teniszezni akartunk, legközelebb az Örs vezér tere után találtunk egy bitumenes pályát..."

 

 

Önkormányzatunk regnáló vezetője nemcsak űzte, de a televízió előtt követte is a különböző sportágakat: az atlétikától a vívásig megszállottan nézte a versenyeket, vezette a statisztikákat, felírta a meccsek eredményeit, bújta a Népsportot, vagy éppen feljegyezte a különböző adatokat. Lelkesedése átragadt az osztálytársakra is, sokakat vitt meccsre akár Újpestre, a Megyeri úti stadionba, akár válogatott találkozókra a Népstadionba. Legnagyobb fociélményei közé - ami az újpesti csapathoz kapcsolódik - az Alex Ferguson-féle Aberdeen-verést és az 1998-as bajnokcsapat mérkőzéseit sorolja, válogatott szinten pedig az 1982-es spanyolországi világbajnokságra való kijutás meccsei, a norvégok és a svájciak elleni sikerek tartoznak, illetve a döntetlent hozó magyar-olasz vb-selejtező 2000-ből. Kézilabdában a Fradi elleni győztes bemutatkozása (6-7-es félidő után 19-9-es csömöri győzelem) is felejthetetlen marad számára, de a nézőként végigszurkolt Debrecen és Veszprém elleni összecsapások is.

 

További fejlesztések várhatóak

Noha a 2010-es önkormányzati választások óta polgármesterként rendkívül elfoglalt, sűrű időbeosztás szerint éli életét, a mai napig szívesen szakít rá időt, hogy kijárjon a csömöri meccsekre és általában gyermekét kézenfogva szurkolja végig a rangadókat a focipályán, vagy a csarnokban. "Azt mindenképpen sikernek könyvelem el, hogy hosszú évek óta NB-s osztályokban tud szerepelni egy önerőből működő kézilabdacsapat Csömörön - értékelt Fábri. - Ehhez kell egy elkötelezett edző és az a milliő, hogy itt az évtizedes hagyományok miatt a kézilabdának jónak kell lennie. Van egy presztízse a gárdának. A füves pálya megépítésével szerencsére visszatért az igazi focihangulat is Csömörre, annak ellenére, hogy a megye II-ben szerepelünk, remek az atmoszféra és érződik a szurkolók hozzáállásán, hogy ez a legnépszerűbb sportág hazánkban. Egy ekkora településnek illik áldoznia az élsportra, de emellett főleg a tömegsport kultúrát szeretnénk népszerűsíteni, a célunk, hogy minél többen leljék örömüket a mozgásban. Kifejezetten örülök, hogy annak idején úgy szavazta meg a képviselő-testület a támogatást, hogy atlétikapálya és teniszpálya is épüljön a focipálya mellé, így egy igazi ékszerdoboz alakult ki a sportcsarnok mellett."

 

A programok pedig el is érik a céljukat, hiszen annyira népszerű a sport Csömörön, annyian járnak a különböző szakosztályok foglalkozásaira, hogy elengedhetetlen a további fejlesztés. Ennek érdekében az önkormányzat terveiben már szerepelnek a különféle létesítmény-bővítések. "A következő, előttünk álló nagy projekt, hogy a sportkomplexum mellett bővített területen újabb edzőpályát építsünk az utánpótlás számára, illetve uszoda és strand is szerepel a terveinkben - tekintett előre a polgármester. - Büszkék lehetünk a sportos településünkre: az országos átlaghoz képest jóval magasabb sportolói tömegre, a térség legmodernebb sportcsarnokára, az idén hatéves Bringafesztiválra, a hetvenéves, legendás kézilabdánkra és még hosszasan lehetne sorolni. Azt szeretnénk, hogy továbbiakban is általános élmény legyen a mindennapokban a sport a helyiek életében!"

 

Névjegy
Név: Fábri István
Született: 1968.01.10., Budapest
Sportág: labdarúgás, kézilabda
Magasság/súly: 178 cm/75 kg
Klubjai sportolóként: Csömör KSK - kézilabda (1980-1983), Budapesti Építők SC - labdarúgás (1982-1986)