Egy február közepi kormánydöntéssel megerősítették, hogy várhatóan 2022-ben indul az új, 16 osztályos iskola építése Csömörön. A sporttagozatos profillal rendelkező intézmény a tervek szerint 2023-ra készülhet el a Palotai úton.

 

Az állami Beruházási Ügynökség, a BMSK Zrt. február második felében tájékoztatta a csömöri önkormányzatot arról, hogy a Kormány jóváhagyta a Csömör nagyközségben építendő új, 16 osztályos iskola építésére vonatkozó megvalósítási tanulmányt. Elkezdődik az engedélyes és kiviteli tervek készítése, amiknek 2022. február végéig kell elkészülniük és akkorra kell lezárulnia az engedélyezésnek is. Ezt követően írják ki a közbeszerzést a kivitelezésre. Várhatóan 2023-ra készülhet el az új iskola.

 

Fábri István polgármester tájékoztatása szerint 2020-ban az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem csak az új iskola építésére vonatkozó települési igényt támogatta, hanem azt az elképzelést is, hogy az intézmény sporttagozatos profillal rendelkezzen. A projekt vezetői számára meggyőzőek voltak az önkormányzat által már korábban felvázolt koncepció elemei a Palotai úti ingatlanok esetében. E szerint a szabadtéri sportközponthoz kapcsolódó meglévő, illetve hozzá vásárolt területeken biztosítja a település az épülő iskola számára az új ingatlant, amely szervesen kapcsolódik a meglévő sportközponthoz. A jelenlegi és megvalósítás alatt álló szabadtéri sportlétesítményeket (labdarúgópályák, atlétikapályák, teniszpályák, tervezett lovasoktató-központ és uszoda) az önkormányzat az új iskola számára is rendelkezésre bocsátja, emellett az állami beruházás részeként egy újabb, nagyméretű, szabványos tornacsarnok és szabadtéri kézilabdapálya épül. Az így kialakuló sportközpont minden szempontból sokoldalú és minőségi infrastruktúrát biztosít egy új sportiskola számára.

 

Természetesen a jelenlegi iskolába járó diákok számára a jövőben is rendelkezésre állnak majd ezek a létesítmények. A Major úti iskola épületében a mostani szükségmegoldások megszűnnek (pl. konténer tanterem, kis épület tantermei), illetve a Szabadság úti épületbe járó első osztályok is átköltöznek majd a főépületbe. Az átmeneti időszak lépéseit a tankerület az önkormányzattal egyeztetve dolgozza majd ki, a szülőket pedig időben tájékoztatják a lehetőségekről.

 

Hajrá, Csömör!