Hagyományteremtő új rovatunkban portrésorozat keretében mutatjuk be csömöri edzőinket, minden hónapban más és más kerül rivaldafénybe. Októberben asztaliteniszezőink vezetőedzőjét, az atlantai olimpikont, Németh Károlyt ismerhetjük meg jobban.

 

"Zuglóban nőttem fel, ahol gyerekkoromban, a játszótéren felállított beton pingpongasztaloknál ismerkedtem meg a sportággal - meséli a kezdetekről az 1996-os atlantai olimpiát is megjárt Németh Károly. - Aztán egy tévéreklám hatására elkezdtem járni a BVSC edzéseire, de fél év után eltanácsoltak, mondván, hogy tehetségtelen vagyok... Később ez az edző rólam írta az edzői disszertációját! A történtek csak megerősítettek, nem adtam fel, egy ismerősünk ajánlotta a lakóhelyünkhöz közeli Postás SE-t, így ott folytattam az abbamaradt ismerkedést az asztalitenisszel. Ahogy visszaemlékszem a gyermekéveimre, más sportágat ki sem próbáltam. Apukám amatőr szinten focizott, nagypapám az 50-es években magyar bajnok kerékpározó volt, de engem csak a pingpong érdekelt."

 

Károly az új klubjában hamar megtalálta számításait, folyamatosan csiszolta tudását, fejlesztette technikáját és a legjobb helyen volt, hogy legjobbaktól tanulhasson. Hazánkban a Postás SE a sportág nagyhatalmának számít, így a korszak zsenijeivel készülhetett hősünk, aki már 1984-ben, 14 évesen kopogtatott a felnőtt válogatott ajtaján. Tehetségét jól mutatja, hogy minden korosztályváltásánál vezette az idősebbek ranglistáját, amikor kiöregedett a serdülőből már első volt az ifik között, amikor azt is kinőtte, már a legjobbként tekinthettek rá a felnőtteknél. Az 1986-os prágai Európa-bajnokságon aztán átesett a tűzkeresztségen, élete első felnőtt világversenyén léphetett asztalhoz a magyar színeket képviselve. Egy évvel később pedig világbajnokságból is kipipálhatta az elsőt, az indiai versenyen csapatban a 10. helyen végeztünk, így abszolút sikeresnek mondható a bemutatkozás. Károly a Postásnál töltött húsz éve alatt aratta legnagyobb sikereit, az edzéseken remekül bírta a monotonitást, akkorra került a legjobb állapotba, amikor a többiek már elfáradtak, mindig a maximumot nyújtotta, ez pedig a kifizetődött. Pályafutása alatt 171-szeres magyar válogatottsággal büszkélkedhet, 17-szeres örökös magyar bajnok és hétszer az év magyar asztaliteniszezőjének is megválasztották!

 

Atlantai élmények
Érdekesség, hogy a válogatott tatai edzőtáborában a súlyemelők rendszeresen próbálták meggyőzni a Karesz becenévre hallgató asztaliteniszezőt a sportágváltásról, mert véleményük szerint a fizikai adottságai alapján nagyszerű súlyemelő lehetett volna, ő azonban hű maradt kedvenc sportágához, amit az élet viszonzott is. Az 1996-os atlantai olimpiára Európából mindössze 10 játékos juthatott ki, Károly a 9. lett a manchesteri kvalifikációs versenyen, így megváltotta a belépőjét az ötkarikás játékokra. "Örök emlék marad számomra az atlantai olimpia, főleg mert már odafelé is világsztárokkal, a női kézilabda-válogatott tagjaival utaztunk - emlékezett vissza a csömöri pingpongosok örökös magyar bajnok húzóembere. - Az olimpiai faluban lévő pezsgő élet szintén felejthetetlen, az ebédlőben, séta közben és szinte bármikor arra kaptad fel a fejed, hogy egy-egy világsztárba botlasz, esténként pedig együtt emlékeztünk az aznapi sikerekre. Összességében a szereplésem is jónak mondható, mert több meccset is sikerült nyernem, így elégedetten zártam."

 

 

Csömör olimpikon büszkesége az 1990-es évek végén ismerte meg később feleségét, a gitárművész Tímeát, aki Németországban tanult. A sors segítette a fiatalok közös életkezdését, mert Karesz 1998-ban nagyszerű ajánlatot kapott a német Bundesligában szereplő TTF Bad Honnef együttesétől, amit elfogadott, így Budapestet elhagyva, a pár összeköltözhetett Vesztfáliában. Az ott töltött két év után visszatértek Magyarországra, majd 2000 nyarán Csömörön találtak otthonra. "A feleségem festőművészek kiállításmegnyitóin zenélt, ennek kapcsán jutottunk el Csömörre is, ami egyből megtetszett. Élt már itt ismerősünk, aki csupa jót mesélt a településről, viszonylag hamar, néhány hét alatt sikerült találnunk egy takaros házat, amit megvettünk, és Barbara lányunk már ide született, őt követték a fiúk, Kornél és Krisztián. Nyugodt, csendes környék volt, akkor még 4-5000-es lélekszámmal. Mára ez a szám a többszörösére nőtt, de a hangulatos környezet szerencsére nem változott. Nagyon szeretünk itt élni!"

 

Fair Play-díjat érő "csusza"
Csömörre költözésük után néhány évvel beindultak a péntek éjszakai pingpongfoglalkozások a művelődési házban, hogy a céltalan lődörgéssel szemben alternatívát kínáljanak a fiataloknak a hétvégén, a közös vacsora után kezdődhetett az éjszakába nyúló játék a srácokkal. A program népszerűségéről sokat elárul, hogy olykor több mint 70 gyermek jött össze egy-egy alkalommal az asztalok mellett. Az országos akció keretében megvalósuló sorozat egy idő után elhalt, de a településen zajló asztaliteniszélet csak ekkor indult be igazán. Károly edzősködése mellett csupa csömöri játékosból álló csapattal kezdtek el dolgozni a Csömöri Sportcsarnokban, ahol a 20-25 felnőttből álló gárda lelkesen gyakorol. Egyre büszkébbek lehetnek eredményeikre a fiúk, jelenleg a Pest megye I/B osztályban, illetve a II. gárda tagjai a I/C Észak-csoportban szerepelnek. A Németh család Csömörre költözése után Karesz néhány évet még lehúzott a BVSC-nél, ahol utolsó magyar bajnoki címét is nyerte, majd egy évtizednyi osztrák Bundesligában való játék is belefért még a pályafutásába, mielőtt Csömörre igazolt volna játékosként is. Sportszerű hozzáállását többszörösen is elismerték az évek alatt: a 2003. évi felnőtt magyar bajnokság döntőjében, a Demeter Lehel ellen vívott kiélezett küzdelemben egy meccslabdánál az ellenfél csuszáját nem vette észre a játékvezető, Karesz ugyan azzal nyert volna, azonban szólt, hogy nem övé a pont, és végül elveszítette a finálét. Az esetnél tanúsított kimagaslóan sportszerű cselekedetéért, előbb magyar, majd Nemzetközi Fair Play oklevelet kapott.

 

A jelenleg a Ferencvárosi Torna Club marketing koordinátoraként tevékenykedő edzőt elégedetté teszi a Csömörön folyó szakmai munka; élvezi a település nyugalmát; és büszke gyermekeire, akik tanulmányi, zenei és sportterületen is megállják a helyüket. Rendkívül hálás a családjának, elsősorban édesapjának, aki gyakorlatilag az egész karrierjét végigkísérte, ott volt a fia szinte összes versenyén, ezért öt évvel ezelőtti halála rendkívüli módon megviselte olimpikonunkat. "Úgy érzem, a helyemen vagyok - összegzett Károly. - Pályafutásom nagy részét ellenzéki klubban töltöttem, ezért a szövetségnél kiemelt edzői munkára, vagy válogatottnál való megbízatásra valószínűleg már nem számíthatok, de ezzel megbékéltem. A Németországban tanultakat azonban Csömörön remekül tudom hasznosítani. Ragyogóak itt a lehetőségeink: használjuk a kinti salakos futópályát és a szabadtéri kondiparkot is a felkészülésre. Az ellenfeleink mindig irigykedve jönnek hozzánk, nagyszerű körülmények között készülhetünk, ezt pedig értékeljük. Rohamosan fejlődik a településünk, ami a sportéletre is igaz és jó érzés a folyamat részesének lenni!"

 

Névjegy
Név: Németh Károly
Született: 1970.08.31., Budapest
Sportág: asztalitenisz
Magasság/súly: 169 cm/74 kg
Klubjai sportolóként: Postás SE (1978-1998), TTF Bad Honnef (1998-2000), BVSC (2000-2004), SPG Walter Wels (2004-2008), UTTC Oberwart (2008-2014), Csömör Sport (2014- )
Eredményei sportolóként: olimpiai résztvevő (1996 Atlanta), 171-szeres magyar válogatott, hétszer az év magyar asztaliteniszezője, 17-szeres örökös magyar bajnok, Európa-bajnoki bronzérem (1988 Párizs), Eb-5. hely (1994 Birmingham)
Klubjai edzőként: Csömör Sport (2010- )