Vészhelyzet!

HORTI GÁBOR BLOG - Azt mondta a kirgiz szövetségi kapitányunk, 14 százalék az esély az olimpiai selejtezőre. Aztán a nagy javító szándék meg rosszabbá tette a gondolatait, egyenesen Eb első helyet vizionált. Mi van?

 

Amikor meghallottam, hogy ki lett a férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, elismerően gondoltam arra, aki kitalálta Talant Dujsebajev szerződtetését. Mindenki ismerő őt, nála nagyobb menő nemigen akadhatott volna az MKSZ hálójába. Profi mentalitás, kitűnő csapatok Európa, vagyis a világ élvonalából, céltudatos férfi, aki az orosz mentalitást zseniálisan ötvözte az európai kézilabda minőséggel. Eltökéltség, akarat, kivételes kézilabdás tudás. Jó, néha botrány, de ettől még erősebb lett a hitünk: igen, ő a mi emberünk a nagy meneteléshez. Csupa jó jellemezte a kirgizt. Aki, ugye már spanyol is. De éppenséggel lehetne német is. Mert, hogy ott is helytállt.

 

Amikor munkába állt a magyar szövetség meglehetősen szép gázsijáért, nagy hangon bíztam benne! Végre valaki, aki kavarodást okoz majd a kicsit algás vízben. Szépen, bátran nyúlt az új emberekhez, erőteljes impulzust adott a válogatott játékosoknak. A fiatalok élvezték, hogy ők is a számolásba kerültek, végre érezték a motivációt, az előrelépést! Nem csak a nyomorgás a Veszprém vagy a Pick-Szeged kispadján, nem csak a faszénné égés, mint a 2013-as hazai rendezésű korosztályos vb-n.

 

Gyia, induljunk! Rengeteg a meló. Előjátéknak hangulatos sikerek, hangulatemelő tétmeccsek. A próbálkozás dadogása olykor ráncossá kínozta a figyelők homlokát, de a bizalom töretlen volt a nagyvilági vezérben. Talant a klubcsapatával vitézül harcolt a Bajnokok Ligájában, szerencsére az okostojások hangszálai gyengültek a Kielce játékát látva! A nagypofájúak kimondottan döngették a mellkasukat. Lássátok be papírtigrisek: a király a miénk!

 

Amikor elindultak az Eb-re, kicsit meghökkentő volt a góré részéről a 14 százalékos továbbjutást kimondani. Azt mondta a szövetségi kapitány, ennyi az esély az olimpiai selejtezőre. Aztán a nagy javító szándék meg rosszabbá tette a gondolatait, egyenesen Eb első helyet vizionált. Mi van? Ettől az egyik kedves embere annyira átvette a tanait, legalábbis az utóbbit, hogy a fiatal fickó eltökélte, majd ő kivezeti az olimpiára a magyar válogatottat.

 

Amikor az első meccs meglett, jöhetett az elégedett hassimogatás. Utána viszont a megrökönyödés! Senki, de senki sem látta a csapatot. Meghökkentő és érthetetlen szervezeti alakítások a folytatásban, ami ha bejön, valószínűleg Talantról nevezik el az új taktika elemet. Úgy, mint Magyar Zoltán tornászról a Magyar vándort. Ha sikerül istenkirály a kirgiz. Nem jött be. A magyar válogatott afféle szivacskézisként dülöngélt az Eb-n. Ahol a korábban beharangozott 14 százalékos továbbjutási esélyt simán hozza a magyar csapat.

 

Most, amikor számunkra vége a kontinensviadalnak, kíváncsian várom, hogy valaki meghallja-e a vészhelyzet zaját…

 

HORTI GÁBOR