Folytatjuk hagyományteremtő rovatunkat: csömöri edzőinket portrésorozat keretében mutatjuk be, minden hónapban más és más kerül rivaldafénybe. Márciusban a nagypályás focicsapatunkkal bronzérmet szerző vezetőedzőt, Tóth Lászlót ismerhetjük meg.

 

"Nagykátán születtem, de ízig-vérig gödöllői gyerekként nőttem fel a városban - kezd bele ifjúságának történetébe Tóth László. - Ha tehettük, a másfél évvel idősebb bátyámmal egész nap csak fociztunk. Lakótelepen nőttünk fel, amolyan kulcsos gyerekek voltunk. Reggel elköszöntünk otthon, az egész napunk a focizásról, a bandázásról és a csibészségről szólt, de estére mindig hazakeveredtünk valahogyan. A szüleinktől örököltük a sportos géneket, édesanyánk kézilabdázott, édesapánk pedig focizott a szülőfalujában a helyi klubnál. Körülbelül nyolcévesen keveredtünk el a Gödöllői SC előkészítő csoportjába a lakótelepi barátokkal és a testvéremmel. Minden bizonnyal a jó közösség is kellett ahhoz, hogy megragadjak és eldőlt, hogy a foci az én sportágam. Mellette az iskolában sokat kosárlabdáztunk, illetve lelkesen látogattuk a körzeti atlétikaversenyeket, de mindig a foci volt az első! A gyerekfocista éveket megkoronázta az az időszak, amikor gödöllőiként bekerültem csapattársammal, Legéndi Balázzsal az akkori korosztályos, ha jól emlékszem U13-as Pest megye válogatottba, amellyel Olaszországban megnyertünk egy nemzetközi tornát. Nagy lökést adott ez a kicsi siker. Végigjárva a szamárlétrát Gödöllőn, saját korosztályos csatatomon kívül az idősebbeknél is játszhattam, ami nagyban segítette, hogy 17 évesen bemutatkozhattam az akkor NB II-ben szereplő gödöllői felnőtt csapatban. A foci imádata persze áldozatokkal is járt, hiszen szinte minden hétvégém úgy festett, hogy az egyik napon mentem az ifivel mondjuk Szegedre, másnap meg a felnőtt keret tagjaként utaztunk Nyíregyházára, így a barátokra, ha akaratlanul is, de kevesebb időm jutott. Jó kis túrák voltak, szerettem minden pillanatát, még annak tudatában is ezt mondom, hogy a barátok mellett a suliban is szinte minden osztálykirándulásról vagy közös programról lemaradtam. A pályán elért sikerek azonban kárpótoltak mindenért."

 

Az 1994-95-ös szezonban kifejezetten erős mezőny gyűlt össze az NB II Keleti-csoportjában, tagja volt az osztálynak a Bicskei Bertalan vezette MTK, a III. kerületi TVE, és jónéhány a keleti fellegvárak közül, úgy mint a Diósgyőr, a Nyíregyháza, a Kazincbarcika, a Salgótarján vagy a Tiszakécske. Itt mutatkozhatott be a felnőttek között 17 évesen Tóth László, aki néha kezdőként, néha csereként beszállva gyűjtögette az értékes tapasztalatot adó játékperceket. Abban az idényben a gödöllőiek vezetőedzője a korábban az év felnőtt labdarúgójának is megválasztott 82-szeres válogatott Garaba Imre volt, aki rendre lehetőséget adott a fiatal, jobbszélsőként és irányító-középpályásként is bevethető ígéretnek. A fiatal játékos élt a felkínált eséllyel, de sajnos a kis költségvetéssel dolgozó klubcsapat a szezon végén búcsúzott a másodosztálytól, az anyagi problémák miatt pedig szét is hullott a csapat. A tehetségét bontogató támadó Őrbottyánba igazolt, ahol Oroszi Sándor vezetőedző komoly szerepet szánt neki a megye II-be vágyó csapatnál. A szezon végén révbe is ért a csapat, aranyérmet nyert az együttes, vezetőedzőnk ezzel egyrészt megszerezte felnőtt pályafutása első bajnoki címét, illetve 39 góllal elhódította a gólkirálynak járó elismerést. Itt rendkívül jól érezte magát, a játék is ment, számolatlanul jöttek a gólok, (sőt, itt kezdte el bontogatni 18 évesen edzői karrierjének szárnyait is), de rábólintott egy kecsegtető veresegyházi ajánlatra, hiszen az ambíciói miatt magasabb osztályba vágyott. Együtt szerepelt itt egy váci játékosmaggal, amelynek tagja volt többek között a háromszoros válogatott kapuslegenda, Koszta János is. Ekkor, 1996-ban született meg a fia, Valentin, 19 évesen édesapává vált, így teljesen megváltozott az élete, hirtelen fel kellett nőnie és komoly felelősséget vállalnia. Közben elkezdett dolgozni egy lapkiadónál, majd bevonult katonának, a foci azonban mindvégig ott volt a féltve őrzött háttérben.

 

Edzőként is bajnok
A folytatásban több csapatban is megfordult, többek között az NB III-as Tiszafüred és az NB II-es Palotás játékosa is volt, majd egy újabb veresegyházi kitérő után hazatért Gödöllőre, ahol építkezni kezdett. Az akkor szárnyaló Gödöllői Bikák futsalcsapatának bázisát építette: az alapoktól kezdve egészen a csúcsig. Az őrbottyáni állomásától kezdve, azaz 18-19 éves korától a játék mellett szinte mindenhol edzősködést is vállalt a támadó, első csapata a mindössze egy-két évvel fiatalabbakból álló őrbottyáni ifjúsági csapat volt. Szépen lassan beletanult az edzői szakmába, így Gödöllőn már némi tapasztalati hátterrel vágott bele a munkába, de ezúttal valami teljesen új feladat találta meg: Barátjával, az akkor a Bikáknál futsalozó brazil Savióval 2004 őszén nyolc, 1996-1997-ben született játékossal kezdett el dolgozni, majd szűk másfél éven belül a kiscsoportból nagy klub lett, ugyanis több mint 150 gyerek csatlakozott a Bikákhoz! A tehetséges korosztályos csapattal, sok-sok korosztályos focitornán való sikert követően, „beöregedve” a nagypályás bajnokságba dupla sikert ért el a 2008/2009-es szezonban, miután a nagypályás országos II. osztályú pontvadászatban bajnok lett a csapatával. A nagypályás sikereket hamar követték a futsalosok is, 2011-ben, az első országos korosztályos futsalbajnokságban lett aranyérmes az együttes és innentől kezdve, egészen az U19-es korosztályig minden évben bejutott az ország legjobb négy futsalgárdáját tömörítő négyesdöntőbe, eközben 2012-ben nagypályán ismét bajnok lett az országos kiírásban. Ezek a korosztályos edzői sikerek különleges élményként maradnak meg számára, hiszen a csapat tagja volt a saját gyermeke, Valentin is (a képen az FC Barcelona stadionjában, a Nou Campban láthatóak). Néhány jelenleg is Csömörön szereplő játékos ismerős lehet még abból a generációból, elég csak Husz Attila, Józsa Tamás vagy Varsányi Áron nevét említeni.

 

 

Barátjával, az akkor a Bikáknál futsalozó brazil Savióval remek hangulatban dolgoztak a srácokkal, ami nagyszerű hatással volt az eredményekre. Szinte mindent megnyertek, ráadásul tanítványai közül többen egészen a felnőtt válogatottságig vitték, aminél aligha lehet jobb ajánlólevelet írni egy nevelőedző életrajzába. Az utánpótlás edzősködés közepette belekóstolt a felnőtt csapat edzői teendőibe is. Előbb játékos-edzőként átvette a gödöllői nagypályás csapatot, majd kicsi szünetet tartva, Bagon is megtalálta a játékos-edzői munka, de ekkor még civil, önkormányzati munkája mellett a fő feladatának azt tartotta, hogy a Gödöllői Bikák Sport Klub utánpótlás-szakosztálya, amelyet barátaival, többek között Morvai Lászlóval, Berze Bélával és Tokai Norberttel közösen hoztak létre és 2012-ig gardíroztak, biztos alapokon működjön. A Bag-Gödöllő-Veresegyház viszonylaton többször is megfordult az évek alatt a különböző csapatok keretében, illetve kispadján - az első felnőtt bajnoki címére végül 2011-ig kellett várni, ekkor éppen Bagon végzett az első helyen a megye II-es bajnokságban. Közben a női szakág is rabul ejtette, előbb az UTE, majd az Újpest FC hölgyekből álló csapatának sikereiért dolgozott. Újpesti évei alatt élesztette újjá Csömörön a női futsalcsapatot Takó Csaba hathatós támogatásának köszönhetően, a hölgyekkel közel hat éven át vitézkedtek az NB II-es bajnokságban. Innen már "egyenes út" vezetett a nagypályás csapatunk kispadjára. A játékkal nem hivatalosan 2018 tavaszán hagyott fel (abban az évben Csömörön is betalált csapatunknak), azóta nem játszott bajnokit. Ez az időszak azonban könnyen véget érhetett volna, ha nem jön közbe a világjárvány, a tavaszi szezont ugyanis aktív igazolással a kezében kezdte a csapatnál...

 

Történelmi bronzérem
A csömöri kispadon remekül debütált, az első teljes szezonjának a végén a gárdát egészen a dobogóig vezette! Az együttes a története során először szerzett érmet a megye II-es bajnokságban, így kifejezetten szépen csillog ez a bronzmedál. "Remekül zártuk az első szezont, voltak ugyan rosszabb meccseink, de a bronzérem kifejezetten reményt keltő volt az idei bajnokság előtt - tekint vissza a tavalyi évre vezetőedzőnk. - Ez olyan eredmény, amelyből el lehetett kezdeni építkezni. Az idei szezonban azonban minden rossz összejött, egymást érik a csapások. Ősszel az utánpótláscsapatok nem kiállása miatti folyamatos pontlevonások nyomták rá a bélyegüket az idényre, most meg a vírus tett keresztbe. A keretünk az egyik legerősebb a ligában, jól mutatja, hogy a rengeteg hátráltató körülmény ellenére is az élmezőnybe tartoznánk a pontszámunk alapján, megint harcban lennénk a dobogóért. Az élet azonban közbeszólt, de pozitív ember vagyok, most ebből a helyzetből hozzuk ki a legjobbat!"

 

A Totya becenévre hallgató szakember igazi örökmozgó, folyamatosan képzi magát, számos sportágat figyelemmel követ és igyekszik inspirálódni a környezetében. Jelenleg is tanul, hogy mihamarabb átvehesse a jól megérdemelt bizonyítványát - az edzői papír mellett immár sportmenedzseri képesítése is lesz, amely újabb utakat nyit a számára. "Ha szakmailag vonzónak tartok egy kihívást, akkor az nagyon motiválóan tud rám hatni. Tetszik az építkezés, az, ha az alapoktól felépíthetek valamit, legyen az akár egy klub vagy egy csapat. Amiben látok perspektívát, azért rengeteget tudok dolgozni. Számomra nagyon fontos a tiszta, jól meghatározott jövőkép, aminek tükrében kiválóan tervezhető a munka. Ez az amit igazán tudok élvezni!"

 

Névjegy
Név: Tóth László
Született: 1977.06.25., Nagykáta
Sportág: labdarúgás, futsal
Magasság/súly: 169 cm/85 kg
Klubjai labdarúgóként: Gödöllői SC (1985-1995), Őrbottyán KSE (1995-1996), Veresegyház VSK (1996-2000), Tiszafüred VSE (2001-2002), Palotás SE (2002-2003), Veresegyház VSK (2003-2006), Gödöllői SK (2006-2007), Bagi TC (2007), Gödöllői SK (2007-2010), Bagi TC (2010-2012), Héhalom SE (2012), Aszód FC (2012-1013), Gödöllői SK (2013-2015), Bagi TC (2015-2017), Veresegyház VSK (2017-2018), Csömör KSK (2020- )
Klubjai futsalosként: Gödöllői FK (2006-2009), Kartali Futsal SE (2009-2011), Gödöllői FK (2011-2012), UTE (2012-2013)
Klubjai edzőként: Őrbottyán KSE (1995-1996), Veresegyház VSK (1996-2000), Veresegyház VSK (2003-2006), Gödöllői SK (2006-2007), Bagi TC (2007), Gödöllői SK (2007-2010), Bagi TC (2010-2012), Gödöllői SK (2013-2015), Bagi TC (2015-2017), Veresegyház VSK (2017-2018), Csömör KSK (2018- )