Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a Csömör KSK labdarúgó-szakosztályának utánpótlás koordinátora és nagypályás focicsapatunk vezetőedzője, Illés Károly megkapta az UEFA Youth Elite 'A' diplomáját. Ennek apropóján beszélgettünk vele.

 

- Mindenekelőtt: gratulálunk az UEFA Youth Elite 'A' diplomához! Milyen céllal vágtál neki a képzésnek?
- Folyamatosan képzem magam, mert azt vallom, hogy ez a fejlődés kulcsa - vágott bele a Csömör KSK utánpótlás koordinátora, Illés Károly. - Mindig új és új célok lebegnek a szemem előtt, így egyértelmű volt, hogy meg szeretném szerezni a Magyarországon elérhető legmagasabb utánpótlásedző-fokozatot. Ugyan a járvány miatt kicsit elhúzódott a képzésnek a vége, az eredetileg tervezett egyéves intervallum másfél évesre nyúlt, de a lényeg, hogy sikerült befejeznem a programot.

 

- Milyen állomásai voltak ennek az időszaknak?
- Átlagban heti, kétheti rendszerességgel zajlottak a kétnapos oktatások Telkiben, bentlakásos formában. Ennek megvolt az az előnye, hogy a kollégákkal az előadások után is tudtunk még szakmázni egy kicsit. Együtt tanultunk többek között a szombathelyi Illés Akadémián dolgozó Horváth Rudival, a csömöri Székely Gabival vagy az újpesti Weisz Tomival, akikkel folyamatos volt az eszmecsere a szünetekben. Gabival például együtt utaztunk Hollandiába is, ahol az AZ Alkmaarnál jártunk tanulmányúton.

 

- A legjobb helynek tűnik a tapasztalatszerzésre.
- Én is így éreztem. Egy igazi holland topcsapatról van szó, amely az Ajax Amsterdammal és a PSV Eindhovennel versenyez, ilyen riválisok mellett mégis a legtöbb játékost ez az egyesület adja az élvonalbeli bajnokságba. Olyan mentalitást, gondolkodást és hozzáállást nevelnek a gyerekekbe, amelyet nemcsak a futballpályán, de az élet minden területén kamatoztatni tudnak. Fantasztikus körülmények között dolgoznak, a háttérnek köszönhetően pedig számos eredményt fel tudnak mutatni. A holland iskola és képzés alapvetően az exportra rendezkedett be, kiválóságaikat remek áron értékesítik, így hosszabb távon is fenntartható a rendszer. Éppen ezért már hamar, 17-18 éves korukban élvonalbeli tapasztalatokkal vértezik fel őket, a mélyvízbe dobják a fiatalokat, akik közül a legjobbak nevével később az egész világ megismerkedhet.

 

- Mit tesz lehetővé a megszerzett diplomád?
- A jelenlegi rendszerben akár akadémiavezető vagy NB I-es pályaedző is lehetnék, ennél csak a pro licensz ad magasabb végzettséget itthon - tulajdonképpen egyfajta vezetőképzés volt ez a diplomaszerzés. Mégis azt mondom, elsősorban a megszerzett tudás miatt értékes az utóbbi néhány hónap. A tanulmányaim alatt a Vasasnál szerzett hazai tapasztalatok és az újpesti vizsgaedzés is számos olyan visszajelzéssel szolgált, amiből tanulhattam. A világ labdarúgása folyamatosan fejlődik, a 10-20 évvel ezelőtti edzésmunka helyett mára sokkal komplexebb feladatokat kell végezni, hogy tartsuk a lépést a csúcsfutballal. Ebben az európai szövetség által fémjelzett képzésben a szakdolgozatunkat angolul is prezentálni kellett, szakirodalmat is sokkal szélesebb körben találhatunk nyugaton, így mindig résen lehetünk, hogy elcsípjünk egy érdekes szakmai meglátást. A korosztály-specifikus munka kiemelten fontos, hogy elérhető legyen a gyerekek számára, hiszen mindenkit a saját igényeinek megfelelően szükséges fejleszteni. A két akadémia, a Vasas és az alkmaari tehetséggondozása alapján íródott szakmai anyagom elnyerte a vizsgabizottság tetszését, az ebben foglaltakat pedig a mindennapokban is szeretném hasznosítani.

 

- A csömöri mindennapok milyen lehetőségeket tartogatnak?
- Kiskapusi Balázs szakosztályvezetővel sokat beszélgetünk a fejlődési irányról, amely a közeljövőben újabb esélyeket kínál a kicsiknek. Szeretnénk beindítani a tehetségprogramot: ez a különböző korosztályok legjobb, legtehetségesebb játékosai számára utat mutat, hogy megvalósíthassák álmaikat és komoly szinten szereplő játékossá válhassanak. A REAC Sportiskolával történő együttműködés által az oda való integráció is kiemelt lehetőség, illetve szeretnénk, ha minél több saját nevelésű csömöri fiatal léphetne be a felnőttcsapat ajtaján, hogy fokozatosan ők adhassák az együttes gerincét, a Pest megyei bajnokságban induló fiatalok pedig a közeljövőben az országos bajnokságban is kipróbálhassák magukat. Az extra edzések mellett a menedzselés és még számtalan fontos részlet is hozzátartozik a sikerhez, ezekben is szeretnénk segíteni a srácoknak. Az első félévben letettük az alapokat, ezekre építhetünk, de ahhoz, hogy mérleget vonjunk, mindenképpen egy hosszabb periódusban kell gondolkoznunk, egy ötéves ciklusban lehet majd értékelni a teljesítményt. Addig még rengeteg munka vár ránk!

 

 

Gratulálunk!