Szenzációs fény-, hang- és látványtechnikával járult hozzá az RFC Csömör 25. születésnapjához az Ultras Csömör. A főlelátóval szemben készülő ultrák páratlan hangulatot teremtettek, óriási támogatást adtak ezzel a csapatnak. Ennek apropóján beszélgettünk.

 

- Az RFC Csömör 25 éves jubileuma alkalmából elsőosztályú show-t csináltatok a lelátón, ez volt a legnagyobb akció az Ultras Csömör életében. Mióta terveztétek?
Ultras Csömör: Számos emlékezetes pillanat mellett kétségkívül ez volt csoportunk legkomolyabb teljesítménye minden aspektusból. A jubileumi ünnepség előtt 2-3 hónappal fogant meg a gondolat, hogy méltó mód szeretnénk megünnepelni a klub fennállásának 25. születésnapját. Összedugtuk a fejünket és az aktív párbeszéd, illetve a kreativitásunk szülte a végleges koreográfia koncepcióját.

 

- Hol készítettétek el ezt a hatalmas fóliát?
UCS: A régi tsz területén leltünk egy számunkra alkalmas helyszínre, ahol kivitelezhető volt a projekt. Három részletben zajlott a koreográfia elkészítése, a végleges méretét pedig a Sportcsarnokban nyerte el, ahol összeillesztésre kerültek az elemek a ’Rubeola 25’ előtti éjszaka folyamán. Hálásak vagyunk azoknak a személyeknek, akik közbenjárásukkal lehetővé tették, hogy megfelelő helyszíneken dolgozhassunk és közülük is szeretnénk kiemelni Takó Csabát, aki mindenben partner volt és akire állandóan számíthattunk, bármilyen kérdés is merült föl! Egy csodálatos emlék marad, ami velünk lesz életünk végéig és reményeink szerint minden más emberrel, aki megélte ezt a pillanatot!

 

- Hányan vettetek részt a szervezésben, kivitelezésben?
UCS: A szervezésben és az anyagbeszerzésben maroknyian, a megvalósításban 15-20 fő vett részt, ki-ki a maga szabadidejének mérten. A kivitelezési folyamatot egy személy koordinálta, aki a maga aprólékos, precíz munkavégzésével és fáradhatatlan hozzáállásával minden tiszteletet megérdemel! Reggeltől egészen az éjszakába nyúlóan készültünk. Ahogyan korábban említettük, a helyszínegyeztetés és a megfelelő anyagok (fólia-festék-tapéta-egyéb kellékek) kiválasztása és beszerzése után megkezdődött a három napos munka. Olykor nagyobb létszámban, olykor alig páran. Miután otthonossá alakítottuk a helyiséget és beüzemelésre került a rádiónk, melyen a számunkra kedves dalok szóltak, hozzáláttunk az előttünk tornyosuló feladatokhoz. Voltak periódusok mikor flottul és hatékonyan tudtunk haladni, máskor pedig úgy éreztük, hogy nem jutunk egyről a kettőre, de sikeresen vettük az akadályokat és a holtpontokon mindig átbillentünk.

 

 

- Milyen volt a fogadtatás a klub részéről?
UCS: Az egyesületért dolgozó és tenni akaró, az egyesülettel érző személyeknek tudtuk, hogy mennyire esszenciális ez az esemény. Rengeteget dolgoztak azért, hogy ez a nap ilyen korrekt formában lebonyolításra kerüljön és rajtunk többek között ezért is volt óriási nyomás. Hiba nélkül szerettük volna végigvinni a ”mi részünket” a felénk táplált bizalom és a saját elvárásaink miatt is. A fogadtatás abszolút pozitív volt és elmondásuk szerint óriási élményként élték meg a bemutatott produkciónkat. Bárkivel beszéltünk, mindenki kifejezte gratulációját, elismerését, ami számunkra szavakkal nehezen leírható érzéseket generált! A mérkőzés időnként görcsösebben alakult a megszokottnál, hiszen egy történelmi pillanat súlya nehezedett a játékosok vállára egy csordultig telt csarnokban, forró atmoszféra kíséretében. A labdarúgók között olyan is akadt, aki anyagilag szeretett volna hozzájárulni költségeinkhez, de ezt határozottan elutasítottuk.

 

- Minek a hatására és mikor alakult az Ultras?
UCS: Csoportunk 2015. márciusában alakult, szűk 3 éve. Annak idején 2-3 fiatal mert nagyot álmodni, amelyből az idő előrehaladtával rengeteg közös emlék (természetesen jók és rosszak egyaránt) kerekedett, de ami a legfontosabb, hogy a lokál srácokból egy baráti, napi-heti rendszerességgel kapcsolatban álló társasággá kovácsolódtunk. Sok-sok évtizedes szünet után ismét visszatért a nagypályás labdarúgás Csömörre, ami táptalaja volt megszületésünknek, emellett az egykoron aktívan mérkőzésekre járó társaink egyáltalán nem látogatták a létesítményeket. Többek között olyan problémák miatt maradtak távol, amelyeket a mai napig nem sikerült megoldaniuk a magyar labdarúgásért felelős személyeknek, apparátusnak vagy történetesen a belföldi szurkolói társadalomban meglévő totális káosz, bizalmatlanság és kilátástalanság szülte üresség miatt. Táborunk 20-30 főből, nagy százalékban a községben élő személyekből áll, de akadnak olyan szimpatizánsaink is, akik a környező településekről csatlakoznak hozzánk időnként.

 

- Sokat komolyodtatok az évek alatt. Kevesebb a balhé, több a tudatos, pozitív megnyilvánulás. Minek a hatására alakult át a közszereplésetek?
UCS: Akárcsak a jó bor, a korral mi is nemesedtünk és érettebbé váltunk. Gyorsan változtak az idők, új arcok és új emberek tűntek fel a lelátó soraiban hétről-hétre, majd nagy részük elkopott különféle okok miatt. Ez valahol törvényszerű egy teljesen új közeg kialakulásának fázisában. A kezdeti időkben akadt bőven fejetlenség, de szükség volt a korai sikerélmények mellett józanító pofonokra is. Megélni a magasságokból való zuhanást egészen a pokoli mélységekbe és az abból való kitörést. A társaságban betöltött szerepek szépen kikristályosodtak az évek alatt, ahogyan jobban megismertük egymást és ez stabilitást hozott az életünkbe. Beláttuk azt is, hogy azok a minták, amik a ”nagyoknál” működnek, azok nem feltétlenül életképesek ekkora létszám mellett. A pénzbüntetések sem viszik előre a csömöri köz- és sportéletet, mi pedig azért vagyunk, hogy színt vigyünk bele és építsük azt. A kritikákból is leszűrtük a megfelelő konklúziót és úgy gondoljuk, hogy az elmúlt periódusban ezt bizonyítottuk is magatartásunkkal. Közösségünk függetlenül működik mindenféle politikai szervezettől, csoportosulástól és a szuverenitásunk megőrzése egy olyan pont, amelyben mindannyian hiszünk és teljes mértékben egyetértünk. Az utakat magunknak finanszírozzuk, akárcsak a koreográfiák költségeit vagy a kellékeink megvásárlását. Akadnak azonban olyan személyek a településen, akik nagylelkű felajánlásukkal többször is patronálták erőfeszítéseinket. Ezekért nem tudunk elég hálásak lenni nekik! Záróakkordként annyit megemlítenénk, hogy az elmúlt szűk 3 év történéseiből nem bánunk semmit sem, hiszen azok tettek bennünket azzá, amik vagyunk ma. Egy kiegyensúlyozottan működő csoportosulás, mely jó kapcsolatot ápol környezetével és amit igyekszik fenntartani a jövőben is.

 

- Megvannak már a tervek, mi lesz a közeljövő újabb nagy dobása?
UCS: Elsősorban szeretnénk eleget tenni kötelességeinknek, amik a nemzeti ünnepségeinken való részvételt jelentik (adott esetben koszorúzást), emellett egyéb-más számunkra releváns programon képviselni magunkat a labdarúgó/futsal mérkőzések mellett településünkön. Hamarosan 3 évesek leszünk, amit szeretnénk közösen megünnepelni a barátainkkal, ezen felül megtörténhet, hogy ellátogatunk a felvidéki Dunaszerdahely (FC DAC) egy mérkőzésére is, ami kis túlzással a második otthonunk lett az évek alatt. Az uborkaszezonra közös nyaralást és egyéb szabadidős tevékenységeket igyekszünk beiktatni. Végezetül pedig fejlődni szeretnénk minden fronton és tanulni, tanulni, tanulni, hiszen az élet nem más, mint egy holtig tartó gyarapodás, tapasztalás.