Óriási megtiszteltetés érte a déli határnál fekvő, Szeged melletti Mórahalmon cselgáncsozókat, a településen vendégeskedett az olimpiai bronzérmes csömöri Tóth Krisztián, aki a 2020-ban átadott Molnár Franciska Judocsarnokban tartott edzést a gyerekeknek.

 

Egyre többen választják a judót Magyarországon, erről a csömöri Tóth Krisztián is meggyőződhetett a Szeged melletti Mórahalmon, ahol a helyi utánpótlásnak tartott foglalkozást. A huszonnyolc éves sportoló nagyon szép eredményekkel büszkélkedhet, az olimpiai bronz mellett számos világ- és Európa-bajnokságon szerzett érmet, Magyarországon pedig számolatlanul nyerte az aranyakat. Sikerei is hozzájárulnak a judósok számának növekedéséhez.

 

- Feleségemmel és két gyermekemmel jöttünk Mórahalomra, nagyon kedvesen fogadtak bennünket a hotelben, szeretünk itt lenni, voltunk már máskor is - kezdte Tóth Krisztián a helyi Móranettv-nek adott interjúját. - A csarnokot azonban még nem láttam korábban, bár az alapkőletételén részt vettem. Most, ahogy beléptem a kész épületbe, tíz percig csak ámultam-bámultam. Fantasztikus lett, bármelyik fővárosi egyesület megirigyelhetné. Ez egy nagy lehetőség a déli régiónak, biztos vagyok benne, hogy jó versenyzők születnek majd itt - vélekedett az MTK Budapest csillaga. - A judo az egész világon a legnépszerűbb küzdősport, sok gyereket azért íratnak be, mert itt megtanulnak esni, így például ha biciklivel borulnak, nem törik össze magukat, vagy lányok esetében az önvédelem is fontos szempont lehet. Ahogy látom, itt, a Homokhátságon szeretik a judót, sokan jöttek el az edzésre is, bemelegítéssel kezdtünk, majd következett egy kis technikai rész, utána pedig küzdelem, életre-halálra. Azzal lehet ugyanis a legjobban fejlődni.

 

A 2024-es párizsi olimpia a következő szakmai kihívás Krisztián számára, ekkor harmincéves lesz. Ezt célozta meg élsportolói karrierje végének. Mi pedig alig várjuk, hogy ismét szurkolhassunk neki.

 

Az olimpikon látogatását Csiszár Dániel, a Mórahalmi Judo SE elnöke szervezte meg. A meghívás nem újkeletű, csak a bajnok most tudott eljönni.

 

- Nagyon örülünk, hogy végre itt járt Krisztián, úgy gondolom, motiváló a gyerekeknek az a siker, amit elért, látják a kis sportolóink, meddig el lehet jutni kitartó, kemény munkával. Nemcsak a mi csapatunk volt itt, heti rendszerességgel egyébként is el szoktak jönni ide a csarnokba a környékbeli egyesületek tagjai, úgy nyolc-tíz helyről, a határon túlról is. Ilyenkor közös tréninget tartunk. Ezúttal nagyjából százan voltunk, Krisztián ennyi gyereknek tartott edzést.