Az Eb-sikerek után is elkényeztetik a szurkolókat a magyar kajakosok: a racicei felnőtt kajak-kenu világbajnokságon a szombati döntők során a szakadó esőben 200 méteren a csömöri Balaska Márk Birkás Balázzsal egy hajóban világbajnoki aranyérmet nyert!

 

Nem kellett „túlóráznia” (részt vennie a középdöntőben) Európa-bajnoki címvédő kajakpárosunknak, K-2 200 méteren a csömöri Balaska Márk és Birkás Balázs (a felső képen ebben a sorrendben) a legjobb idővel egyből a döntőbe került az előfutam győzteseként, pedig a fiúk szerint itt-ott akadt még javítanivaló - legalábbis ezt mondták a szövetség helyszínen tartózkodó munkatársának.

 

„A rajtunk nem volt tökéletes” – kezdte Birkás Balázs.

 

„Mert forrófejű voltam” – tette hozzá Márk.

 

„Dehogy voltál forrófejű, a rajtbíró indított lassan – nyugtatta meg társát Birkás. – Mi általában ravaszul belehúzunk, konkrétan leromboljuk a rajtgépet, de most itt ez nem sikerült. Ugyanakkor már a harmadik-negyedik húzásra sikerült egy csőrt adni a többieknek, szóval olyan nagy gondunk nem volt.”

 

„Ebben az öt hétben azt gyakoroltuk, hogy minél rövidebb idő alatt kihozzuk a maximumot, irgalmatlanul tudunk gyorsulni, már harminc-negyven méternél fullon vagyunk” – magyarázta Balaska Márk.

 

Erre a gyorsulásra a döntőben, szombaton 11:23-kor is óriási szükség volt. A szakadó esőben igencsak rangos mezőnyben remekül jöttek el a rajtgépből a mieink, és fantasztikus magabiztossággal iskolázták el ellenfeleiket, a spanyol és a szerb párost, így a júliusi Európa-bajnoki cím után egy nyár alatt világbajnoki aranyérmet is nyert a Balaska-Birkás duó!

 

- A siker kulcsa a rengeteg munka és nekem még Balázs is, neki meg én - értékeltek a friss világbajnok, a csömöri Balaska Márk. - Hihetetlen érzés ennyi ember előtt vízre szállni, borsódzott a hátunk, felfoghatatlan érzés!

 

 

Felnőtt kajak-kenu világbajnokság, Racice - Csehország
Balaska Márk-Birkás Balázs páros eredményei:

előfutam
1. K2 férfi 200m 32.061 mp
döntő
1. K2 férfi 200m 30.912 mp

 

Gratulálunk a világbajnoki címhez!