A két éve Csömörön élő kajakvilágbajnok, Solti László komoly döntést hozott pályafutásával kapcsolatban: a tokiói olimpiára való felkészülés érdekében lemondott a maratoni szakág idei Európa- és világbajnokságáról, hogy a gyorsaságira koncentrálhasson.

 

A csömöri kajakos, Solti László neve az utóbbi években összeforrt a maratoni versenyekkel. Nem csoda, hiszen párjával, Boros Adriánnal sorban nyerték a fényes érmeket a világversenyeken: a 2015-ös világbajnoki aranyérem mellett az elmúlt két szezonban egyaránt bekerült a vitrinbe egy világbajnoki ezüst- és egy Európa-bajnoki aranyérem. Idén azonban a kiemelkedő sikerek ellenére nem indult a páros a maratoni szakágban.

 

- Követted a szegedi kajak-kenu világbajnokság versenyeit?
- Természetesen képben vagyok az eredményeket illetően, de akkor kaptam néhány hét pihenőt az edzőmtől, így nem voltam ott a helyszínen szurkolni a srácoknak - kezdte Solti László, a 2017 óta Csömörön élő 26 éves maratoni Eb- és vb-aranyérmes kajakozó. - Így alakult az élet, noha 37 századon múlt, hogy mi is rajthoz álljunk a hazai versenyen. Noé Zsomborral mindössze ennyivel maradtunk le a Kammerer-Gál duó mögött K2 1000 méteren a hazai válogatón.

 

- Akkor az idei éved teljes mértékben a gyorsasági versenyekre koncentráltad?
- Abszolút. Meg kellett hoznom ezt a szigorú lépést a tokiói olimpia érdekében. A nevem az utóbbi években összeforrt a maratoni versenyekkel, itt értem el igazán kiemelkedő eredményeket, hiszen a világbajnoki címre, további érmekre, illetve az Európa-bajnoki győzelemre is büszkék lehetünk, de egy olimpián is szeretnék nagyot dobni, ehhez pedig váltanom kellett. Illetve nem váltottam, mert párhuzamosan eddig is szerepeltem a gyorsasági versenyeken, de most szigorúan csak erre koncentrálok. Az olimpia olyan cél, hogy érdemes csak arra fókuszálni! Edzőt is váltottam a szezon előtt, így ugyan a Vasas SC az anyaklubom, de a Ganz-Óbuda csapatával edzek, mert az új szakedzőm, Demeter István itt tartja a foglalkozásait.

 

 

- Mennyiben különbözik ezáltal a felkészülésed a korábbiaktól?
- Sokkal nagyobb gyorsaságra, robbanékonyságra van szükségem az állóképesség helyett. De az igazi váltás fejben történik, rendkívüli koncentrációt igényel egy gyorsasági futam a maratonihoz képest, ha utóbbiban becsúszik egy kisebb hiba, akkor van időd, lehetőséged korrigálni azt, a másiknál viszont sokkal kevesebb. A gyorsaság bennem van, de jövőre biztos még jobbnak kell lennem, illetve lennünk. Zsomborral jól megértjük egymást, emberileg is jól kijövünk, nemcsak a munkakapcsolat kiváló.

 

- Korán érzékelhető volt, hogy minden adottságod megvan egy kiemelkedő kajakpályafutáshoz?
- Általános iskolában még úsztam, de egy idő után unalmasnak találtam, aztán a középiskolai testnevelőtanárom hatására ismerkedtem meg a kajakkal. Tehetségesnek tartottak és viszonylag korán elkezdtek jönni a sikerek is. Jó hangulatban zajlottak az edzések, a versenyek, szépen lassan beszippantott a kajakcsalád. Magyarországon tényleg olyan ez a sportág, mint egy nagy család. Giczy Csaba nevelőedzőmmel sokat beszélgettünk róla, hogy mekkora plusz adrenalint ad, hogy ennyire világszínvonalú a magyar mezőny. Inspiráló a közösen töltött idő.

 

- Mi motiválta a Budapestről Csömörre költözéseteket?
- Két éve akkor költöztünk ide a családdal, amikor úgy döntöttünk, hogy az agglomerációban szeretnénk élni a fővárosi időszak után. Éltek itt ismerőseink, akik mindig szépeket meséltek a településről és mi is ezt tapasztaltuk látogatásaink során. Csendes, hangulatos, nyugodt. Nagyon szeretünk itt élni, elég sétálni egyet a kutyával és teljesen feltöltődik az ember.