Egy sportos famíliában az ünnepi készülődés során is helyet szorítanak a mozgásnak. Nincs ez másképp a csömöri Valter családban sem, ahol a fiúk a sport, azon belül is a kerékpár megszállottjai. Olyannyira, hogy a karácsony sem telhet el bringázás nélkül.

 

Az édesapa, a Csömöri Bringafesztivál atyja, Valter Tibor a Cube-Csömör hegyikerékpáros csapatának szakvezetője, edzője, korábbi szövetségi kapitány sorra neveli az olimpiára esélyes versenyzőket, míg fia, a magyar válogatott kerékpáros Attila túl a kezdeti szárnybontogatásokon, 19 esztendősen, elsőéves felnőtt tehetségként ragyogó szezont tudhat maga mögött. A csillogó eredmények mögött kőkemény munka van, leállás pedig kis túlzással az ünnepek alatt sincs. Noha nem viszik túlzásba a srácok, mert a téli felkészülés előtt pihenésre is szüksége van a szervezetnek, de egy-két tekerés belefér a rokonlátogatások között. „Ha szép az idő, márpedig az utóbbi évekre nem igazán jellemző a fehér karácsony, akkor kedve támad az embernek egy néhány órás túrához a délutáni családi programok előtt – mosolyog Attila, aki több világbajnokságra is kvalifikálta magát 2017-ben és a világ számos pontján egész évben sikert sikerre halmozott. – Apával fordulunk egyet, amíg a lányok a konyhában tüsténkednek. Talán mondhatom, immár hagyomány, hogy lenyomunk néhány kilométert a nyeregben, aztán mi is beszállunk a készülődésbe.”

 

A családi ház nappalijában lévő hangulatos kandalló és környezete központi helyet tölt be az ünnep idején is, de a karácsonyfa a hagyományok szerint évek óta a két „gyerek”, Attila és 16 éves húga, Vera szobája közé kerül. Ennek kiválasztása Tibor, míg felállítása természetesen a fiúk közös dolga. „Általában az utolsó pillanatra hagyom a megfelelő fa megvásárlását, pedig minden évben az idő előrehaladtával szűkülnek a választási lehetőségeim – szabadkozik a családfő. – Próbáltuk már korábban a cserepes fenyőt is, de akkorát nőtt egy év alatt, hogy már nem tudjuk behozni a házba. Úgyhogy igyekszem mindig olyat venni, aminek a legkevésbé hullanak a tűlevelei, mert előfordult már, hogy az új év során is hetekig gyönyörködtünk még a fában. A talpba faragás hagyományosan az én dolgom, de a díszítést már a gyerekek intézik. A lányom igazi művészlélek, így nem is engedné ki a kezéből ezt a feladatot.”

 

Az ünnepi menü minden évben a család hölgytagjait állítja kihívás elé. Annamária, Tibor felesége szakács végzettségére is büszke lehet, így tulajdonképpen nem is kérdés, kinek a reszortja a karácsonyi sütés-főzés. Természetesen Vera is besegít a konyhai készülődésbe, mindig van egy-egy újdonság, de a fogások alapvetően a hal köré épülnek. „Legfeljebb nyaranta a strandon kerül a tányérunkra egy-egy hekk, ezt leszámítva az év nagy részében nem fogyasztunk túl sok halat. Macerás a sok szálka miatt – teszi hozzá Tibor. – Az ünnepek idején azonban az a hagyomány, hogy valamilyen formában dominál a hal a családi asztalnál.” A menü végén következhet a pont az i-n, avagy az étkezés megkoronázásaként a hókifli, a zserbó és a bejgli, utóbbiból minden íz, a diós és a mákos is jól csúszik a fiataloknál. A kifejezetten édesszájú család mindenféle süteményt szívesen fogyaszt, de Attila kedvenceként a habcsókot említi. „Szerencsére bringázok annyit egész évben, hogy karácsonykor sem kell különösen figyelnem arra, hogy miből mennyit eszem. A sok munka után szükségem van az energiára. A sütiknek elég nehéz ellenállni, a habcsóknak pedig egyenesen lehetetlen!”

 

A szentestét szűk családi körben töltik Valterék, másnap a nagyszülőkkel közösen ünnepelnek, míg karácsony második napján a rokonlátogatás kerül fókuszba. Minden évben más látja vendégül a teljes famíliát, amely a közeli unokatestvérekkel kiegészülve olykor 20-25 főre duzzad. Ilyenkor természetesen kikerülhetetlen téma a kerékpár és a sporttal együtt járó rengeteg utazás. Attila elmúlt néhány éve rendkívül sűrűre sikerült ebből a szempontból is, hiszen azon túl, hogy Európát keresztül-kasul bejárta, a különböző versenyeken Los Angelestől Sydney-ig számos helyen megfordult, ráadásul mivel nemcsak a hegyikerékpár-válogatott, de az országúti legjobbak között is számítanak rá, világbajnokságról világbajnokságra utazott ősszel, amely feltétlen elismerés akármilyen sportágról is legyen szó. Mesélnivalóból tehát bőven akad. Az utak során gyűjti az élményeket és az ajándékötleteket, a világlátott ifjú bringás kreativitásért azonban nem megy a szomszédba. Barátnőjével, Zsófival közösen szoktak mindenkinek személyre szabott ajándékokat kitalálni. „A húgommal korábban kézzel készítettünk a szüleinknek meglepetéseket, de ahogy felnőttünk, igyekszünk valami tényleg hasznossal előállni – avat be a részletekbe a tokiói olimpiára is esélyes bajnokjelölt. – Apa legutóbb például egy olyan bringáskesztyűt kapott, amellyel menet közben is egyszerűen használhatja a telefonját, édesanyámnál pedig egy új könyvvel nem nagyon tudunk mellélőni. Rajong az olvasásért, mindig örömmel szerzünk be neki egy-egy újdonságot.”

 

Példaértékű, hogy nemcsak a szűk családban ajándékoznak Tiborék, a rokonságnak is minden évben készülnek valami személyessel, legyen az akár egy családi fotó, egy fényképes puzzle vagy valami hasonló meglepetés. Abban azonban családilag egyetértenek, hogy nem az ajándékoktól lesz teljes az ünnep. A rengeteg edzőtábor, külföldön végigküzdött verseny mellett a hétköznapok során nincs meg a lehetőség az igazán nagy beszélgetésekre, élménybeszámolókra, így a karácsony ebből a szempontból is összehozza a családot. Az együtt töltött minőségi idő az igazi ajándék, ami után feltöltődve vághatnak neki az újabb kihívásoknak, edzőtáboroknak és versenyhétvégéknek. Azokból ugyanis az ünnepek után, jövőre sem lesz hiány az édesszájú sportembereknek. Hiszen egész évben nem a sütiket, sokkal inkább a kilométereket falják.