A két évvel ezelőtti verseny után ismét havas pálya várta a 2018. év cyclocross országos bajnokság részvevőit a kőbányai Bringaparkban. Ez sem tántorította el a sportembereket, akik közül a csömöri Buruczki Szilárd dobogóra állhatott az elitfutamban.

 

Napokig csak találgatni lehetett, milyen lesz a pálya az országos bajnokságon, végül a hóé és a sáré lett a főszerep. Vasárnap reggelre fehér lett a Sportliget, és fagypont körüli hőmérséklet várta a versenyzőket. A pályabejáráson a versenyzőknek több helyen újra kellett tervezniük az ideális nyomvonalat, mert a saras-havas talaj nagyon csúszott, és ez átalakította pályát és a taktikát is. Az embert próbáló küzdelemre így is 258 versenyző vállalkozott - írta tudósításában a velo.hu.

 

Az U15, U17 és Master3 versenyzők a nagy körön, azaz mesterséges akadályokkal tűzdelt, közel 50 méteres szintkülönbségű, 3 km hosszú pályán versenyeztek. Ekkorra már elállt a hóesés, de a nyomvonalnak egy száraz négyzetcentimétere sem volt - vagyis épp "ideális körülmények" teremtődtek egy vérbeli cyclocross versenyhez!

 

A férfi felnőtt, a férfi U23 és Master1 kategóriák 14 órás rajtjára fagypont alá süllyedt a hőmérséklet, amit nyeregben még hidegebbnek éreztek a versenyzők. Bíztatásukra a pálya mellett és a szánkódombon komoly szurkolói tömeg gyűlt össze, óriási hangulatban, kolomppal, síppal, próbálták újabb erőfeszítésekre ösztönözni a nyakig sáros versenyzőket.

 

Búr Zsolt triplázott az elit férfi futamban, második helyen a csömöri Buruczki Szilárd végzett, míg harmadikként a csömöri múlttal rendelkező Lovassy Krisztián (pályakerékpáros Európa-bajnokság 2. helyezett) fejezte be a versenyt, akit a crossfutamokon nem nagyon láthattunk idén eddig, de az ob-n rajthoz állt.

 

Cyclocross magyar bajnokság, Budapest
csömöri eredmények
elit
2. Buruczki Szilárd 1:01:09 perc
3. Lovassy Krisztián 1:02:20 perc
Master1
10. Horváth Attila Vilmos 1:02:56 perc

 

Gratulálunk az eredményekhez!