Hagyományteremtő új rovatunkban portrésorozat keretében mutatjuk be csömöri edzőinket, minden hónapban más és más kerül rivaldafénybe. Decemberben felnőtt férfi kézilabdázóink vezetőedzőjét és az utánpótlás nevelőjét, Bagyánszki Zsoltot ismerhetjük meg.

 

"Amikor apu még játszott (Bagyánszki György, magyar válogatott kerettag kézilabdázó, legendás csömöri játékos - a szerk.), mindig mindenhova mentünk vele - emlékszik vissza a kezdetekre Bagyánszki Zsolt. - Hazai pályán természetesen mindig ott voltunk, de idegenbe is utaztunk a csapattal. Kicsiként az én szerelmem is a foci volt, de aztán szépen lassan a kezembe vettem a labdát. A korombeli gyerekekkel dobáltunk a meccsek előtt és a szünetben is. Csömörön akkoriban még 6-800 szurkoló járt a meccsekre, a pályán azonban minden lámpalázam elmúlt, nem zavart semmi a külső körülményekből, ahogy lefújták a mérkőzést, már szaladtunk is a kapukhoz, úgyhogy tulajdonképpen apu miatt és vele kezdtem el ezt a csodálatos játékot. Minden labdássportot szerettem, de ahogy látták rajtam, hogy jó labdaérzéket örököltem, szinte egyértelmű volt, hogy a kézilabda lesz az én sportágam. Idővel egyre tudatosabb lettem, ahogy nőttem, úgy edzettem mindig többet és többet, olykor egyedül is mentem és futottam, dobáltam, készültem a meccsekre. Mindig jobb és jobb akartam lenni!"

 

Csömörön akkoriban nem volt sok választási lehetőség a sportágakat tekintve, szinte csak a kézilabda. A fővárosban foci- és asztaliteniszedzésekre lett volna ugyan lehetőség, de Zsolt inkább helyben maradt, mert a szíve a kézilabda felé húzta. Már általános iskolában osztályok közötti meccseket szervezett, ott bíráskodott is, már akkor, kicsiként is elfogadták az ítéleteit, később pedig összetrombitálta a falubeli srácokat, hogy járjanak el edzeni a nyári szünetben. Fiatalként is meglehetősen lelkes volt. Mindig felnézett az edzőire, de elsősorban természetesen az édesapjára. "Elismertem játékosként és örömmel töltött el minden pillanat, amikor vele lehettem. Ő volt az első edzőm, szerencsére jól működött a kapcsolatunk a pályán is, jól muzsikált a csapat, így nem lehetett panasz az együttműködésünkre. Ezek a meccsek mindig itt élnek majd a szívemben. Abból a szempontból is szerencsés vagyok, hogy a későbbi edzőimre is felnézhettem és mindenkitől tanulhattam valamit. Kenyeres József, Csík János, Géber Károly is rendkívül hasznos tanácsokkal látott el, mindegyikre jószívvel gondolok vissza."

 

A pályán és civilben is tanár
Édesapja vezetésével megnyerték a Budapesti Ifjúsági Bajnokságot 1991-ben, olyan játékosokkal, akik - szinte hihetetlen - most is a csapatunk tagjai: Turák Csaba és Vereszky László is ott volt a gárdában. Egy évvel korábban egyszerre lehetett a pályán idősebb és ifjabb Bagyánszki Györggyel, azaz az édesapjával és a bátyjával a Mátészalka elleni NB II-es találkozón. Bár a 60-as, 70-es évek legendája korábban már visszavonult, erre az egy meccsre visszatért, ezzel pedig örök emléket adott fiainak. Zsoltot - a Dózsa György Gimnázium elvégzése után - elsőre felvették a Testnevelési Főiskolára, így a 90-es évek elején négy évet az iskola színeiben játszott, majd az utolsó évében játékos-edzőként már Csömörön segített a felnőttegyüttesnél, tehát igencsak fiatalon, 22 évesen belekóstolt az edzősködésbe. Egy szezont lehúzott a fővárosban a Honvédnál, majd jött vissza Csömörre, hogy a történelmi változásokhoz ő is tevékenyen hozzájáruljon. A Csömöri Sportcsarnokot 1997-ben adták át, így a kézilabdázóink az új szezontól birtokba vehették a vadonatúj létesítményt - hősünkkel az élen! Géber Károly 2000-ben történő menesztése után játékosedzőként sérülten is igyekezett segíteni a gárdát, majd átadta a stafétát Adorján Gábornak. Akkoriban albérlőként Csömörön szerepelt a Hort SE, Zsolt - személyes véleménykülönbségek miatt - itt folytatta pályafutását, de amikor elköltöztek, nem követte az együttest Tökölre, inkább pihenőt adott magának, hogy töltekezhessen testileg és lelkileg. A főiskolai mentora, Kovács László kézilabda szakképzésének hatására, egyre mélyebben foglalkozott a sportági háttérképzéssel is, mellette pedig az őt mindig is érdeklő történelemből diplomázott Egerben. A 90-es évek vége, pontosan 1997 óta a Mátyás Király Általános Iskola tanára is így tényleg ezer szállal kötődik a településhez, családilag, a munkahelye és a sport által is.

 

 

A pihenője alatt megkeresték a szomszédból, Gyömrőre ment az NB II-be, ahol a második évben bajnokok lettek. Visszatért Csömörre, átvette a felőtteket, de abban az időszakban minőségben nem volt megfelelő az összetétel, így 2007-ben sajnos kiestünk a másodosztályból. Következett két szezon az NB II-ben, majd újabbak az NB I/B-ben, ami közös bennük, hogy egy budakalászi kitérő kivételővel Zsolt mindent megtett a pályán a csömöri színekért játékosként, felnőttedzőként és az utánpótlásképzés területén is. Kereken 30, kézilabdával töltött szezon után döntött úgy, hogy 2016-ban felhagy az aktív játékkal (a felnőtt női csapat szakmai irányítását pedig Turák Csabának adta át) és a továbbiakban kizárólag edzőként foglalkozik a kézilabdával. "Kellemes emlékekből nincs hiány, rengeteg fantasztikus pillanatot tudnék felsorolni - folytatja a felnőtt férfiak edzője. - Apu volt az első edzőm, ez a tény mindig fontos helyen lesz a szívemben, de szívesen emlékszem a csömöri NB I-es időkre is, a BL-döntős Veszprémnek, és kapusának, Fazekas Nándornak lőtt két átlövésgólom is felejthetetlen, mint ahogy az edzőmeccsen való egymás elleni játék a világválogatott Kovács Péterrel. Folytathatnám tovább az emlékeket, de talán reggelig tudnám sorolni..."

 

Elrabolták a szívét a nők
Az iskolában, ahol 18 évet tanított történelmet, le kellett adnia ezt a tárgyat, mert a mindennapi testnevelés keretében annyi órája lett, hogy másra már egész egyszerűen nem jut ideje. Ahogy mondja, ugyan szíve csücske a históriatudomány, de meg kellett hozni ezt a nehéz döntést. És ha már a szív szóba került, feleségét, Györgyit is a iskola keretein belül ismerte meg 2010-ben miután a jövendőbeli fejlesztő-pedagógusként került Csömörre és szép lassan szerelem bontakozott ki közöttük. A kapcsolatból 2013-ban esküvő lett, a csömöri építkezés után pedig két gyönyörű kislány született, 2014. januárjában Eszter, míg 2015. novemberében Anna látta meg a napvilágot. A lányok még kicsik, de szépen lassan ők is belenőnek a sportos világba. "Eszter már néptáncol és szeretnénk, ha olyan sportot választanának, ami igazán az ő döntésük - magyarázza a büszke édesapa. - Semmit nem szeretnénk erőltetni, de úszni és tornázni majd mindenképpen beiratjuk őket, hogy kellő alapjaik legyenek."

 

A számtalan elfoglaltsága közé (csömöri tanítás, csömöri edzősködés) azért még sikerül beékelni a SOTE ETK-n való tanítást, amely 2002 óta tartozik az életéhez heti egy napban. A fókuszban azonban a család mellett továbbra is a kézilabda áll, az edzősködés és az utánpótlás képzése. "Szeretném legalább szinten tartani a helyi kézilabdát - mesél terveiről Zsolt. Az NB II-es mezőny folyamatosan erősödik, mindent meg kell tennünk az utánpótlás fejlesztéséért. A játék mellett az edzősködés is a szenvedélyem, ez már gyerekkorban előjött. Hiszek a csapataimban, hiszek ezekben a srácokban és hiszem, hogy meg fogják állni a helyüket. A közeljövőben átalakítja a szövetség az osztályokat, a bajnokságok rendszerét. Ezzel tovább élesítik a versenyhelyzetet, kihívásból tehát nincs hiány. A fejlődés nem állhat meg!"

 

Névjegy
Név: Bagyánszki Zsolt
Született: 1973.05.19., Budapest
Sportág: kézilabda
Posztja: irányító
Magasság/súly: 182 cm/73 kg
Klubjai játékosként: Csömör KSK (1986-1991), Testnevelési Főiskola (1991-1995), Csömör KSK (1995-1996), Bp. Honvéd SE (1996-1997), Csömör KSK (1997-2002), Hort SE (2002-2003), Gyömrő VSK (2005-2007), Csömör KSK (2007-2010), Budakalászi SC (2010-2011), Csömör KSK (2011-2017)
Klubjai edzőként: Csömör KSK (1995- ), Budakalászi SC (2010-2011)