A VI. Fábián Ferenc Emléktorna egyik leggólerősebb kézilabdázója a Minaur SK Nagybánya átlövője, az élvonalbeli első csapat keretéhez tartozó Szabó Benjamin Sándor volt. A magyarajkú tehetség a nemzetközi tornát értékelendő nyilatkozott stábunknak.

 

- Hogy fogadtátok a meghívást a VI. Fábián Ferenc Emléktornára?
- Kifejezetten örültünk neki, fontos, hogy a különböző stílusú ellenfelek ellen készülhessünk fel a szezonra - kezdte Szabó Benjamin Sándor, aki az 5. helyen végző nagybányaiak legeredményesebb játékosa volt a tornán. - Az volt kisebb nehézség, hogy indulás előtt két nappal érkeztünk meg egy ukrajnai nyolccsapatos tornáról Zaporizzsjából, ahol ötödikként zártunk, de nemcsak a sok meccs, hanem a még több utazás miatt is volt nagyon fárasztó az a túra. Egy edzés után indultunk is Magyarországra, így kissé tompák voltunk az elején. Összességében örülünk, hogy itt lehettünk, engem egyébként azért hívtak el, mert a nyelvismeretem miatt tudok segíteni a fiúknak a problémamegoldásban. Szüleim mindketten magyarok, édesapám évekig dolgozott Budapesten, több rokonom is él itt, akik kijöttek Csömörre a tornára, így boldog vagyok, hogy helyet kaptam a csapatban.

 

- Szerény vagy, csapatod legeredményesebb góllövője voltál, aki védekezésben is hasznosan tette a dolgát.
- Remélem az edzőm (Florin Mironescu, a második csapat trénere - a szerk.) is így látta, ha már eljöttem, de alapvetően az élvonalba került első csapat játékosa vagyok, Magyarországra most a nyelvismeretem miatt utaztam. A "nagyoknál" újra komolyak a célok, szeretnénk a bajnokságban olyan helyen végezni, hogy indulhassunk a Bajnokok Ligájában. Úgy érzem 20 évesen a legjobb helyen vagyok, hogy rutint szerezhessek a nagycsapatnál.

 

- Teljesen újjáalakult a nagybányai kézilabda. Milyen a sportélet most a városban?
- A polgármester kiemelt támogatója a kézilabdának, így most ismét komoly célokat fogalmaztak meg a csapatnál. Korábban több magyar is játszott a Nagybányán, elég csak Iváncsik Tamásra, vagy Tatai Péterre gondolni, illetve számos légiósunk is volt Európából, most azonban elsősorban helyi játékosokra építenek. Mindössze egy francia irányító tagja a keretnek, de ő már remekül ismeri a helyi viszonyokat, a többiek románok. Az edzőnk, Raul Fotonea is az utánpótlásból került a nagyokhoz.

 

- Visszatérve a tornára, nemcsak a csarnokban, de a hagyományteremtő, nosztalgikus nagypályás szabadtéri bemutatómeccsen is részt vettetek a csapattal. Hogy tetszett?
- Különleges élmény volt, még sosem volt részem hasonlóban, de érdekes volt megtapasztalni, hogy néhány évtizeddel ezelőtt miképpen játszották ezt a játékot. Kicsit beálltam a kapuba a találkozón, szeretem ezt a posztot, amikor kisebb koromban fociztam, még kapus voltam.

 

- A sportprogramok mellett láttatok valamit a környékből?
- Első este taxival körbenéztünk kicsit Budapest belvárosában, megnéztük a kivilágított Budapestet, a Citadellát. Mindenkit lenyűgözött a látvány! Én ugyan már többször jártam Budapesten, de jó pár éve már annak, remek volt ismét sétálni egy kicsit a fővárosban. Élménygazdag napokon vagyunk túl, ragyogó élményeket szereztünk! Köszönjük!