Napra pontosan 60 éve jutott fel az NB II-be férfi kézilabdacsapatunk, amely azóta is megszakítás nélkül tagja a nemzeti bajnokságok valamely osztályának, ez pedig községi együttesként egyedülálló az országban. Hajrá, Csömör KSK!

 

Egészen pontosan 1959. október 6-9. között zajlott a nyíregyházi osztályozó, amelyen a csömöri kézilabdázók kiharcolták a feljutást az NB II-be. Zord időjárási körülmények között zajlottak a mérkőzések: esős időben, csúszós pályán, a mély talajon az idősebb játékosok hamar elfáradtak, így Pelek edző frissítés gyanánt két ereje teljében lévő fiatalhoz nyúlt. Bagyánszki György és Litkei László hathatós közreműködésével, lendületes játékával végül sikeresen megvívtuk az osztályozót!

 

Egy kis múltidézés: a csömöri kézilabdázók kezdetben nagypályán sportoltak, majd a szabályok változását követően a helyi focipályán jelöltek ki maguknak egy kispályát. Csömör község vezetése 1952-ben 1200 négyszögölnyi telket adott az öt évvel korábban alapított helyi kézilabdaklubnak a Hunyadi utcai pedagógusföldek területéből (néhány méterre a régi focipályától), egy olyan kukoricásból, ahol 1945-ig aktív termelés folyt. Itt egy év alatt készült el a kispálya a mai Gorkij fasorban, ez lett az akkori csapat végleges bázisa. A terület egyik oldaláról el kellett hordani a földet, a másik oldalt viszont tölteni kellett. A munkából a csapat tagjai és a vezetők, sőt, még a szurkolók is kivették a részüket. A későbbiekben aztán át kellett alakítani a pálya alapjának a fedőrétegét, előbb fekete salakot terítettek le, majd később kétszer is vörös salakot. Kerítés is épült a pálya köré, majd a hetvenes évek elején a játéktér szilárd burkolatot kapott, 1976-ban pedig felépült az új klubház, melyben külön öltözők és zuhanyzók kaptak helyet. Kézilabdázóink ezen a pályán vívták hatalmas csatáikat 1960 óta megszakítás nélkül a nemzeti bajnokságok valamely osztályában, számos alkalommal az élvonalban és innen költöztek be az 1997-ben frissen átadott sportcsarnokba, amelyre azóta is otthonukként tekinthetnek.

 

 

Ha Csömör, akkor kézilabda! A 60 éves kiemelkedő jubileumhoz kapcsolódóan Kézilabda-paradicsom címmel jelent meg a közelmúltban a helyi önkormányzat gondozásában, illetve a Magyar Sportújságírók Szövetsége Nagy Béla-programjának keretében a Csömör KSK kézilabdacsapatának 70 éves krónikáját bemutató könyv. A Szabó Péter Ádám által írt kortörténeti összeállítás elveszettnek hitt képekkel gazdagon illusztrált 150 oldalon nyújt bepillantást a legendás csapat életébe, amely kereken 60 éve szerepel megszakítás nélkül a nemzeti bajnokságok valamely osztályában – ez pedig községi együttesként egyedülálló Magyarországon. A kiadvány előszavát Prof. Dr. h.c. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora, a férfi és a női kézilabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya írta, míg szakmai lektorként Kovács László, Bajnokcsapatok Európa Kupája-győztes mesteredző, a férfi kézilabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya vett részt a munkában. A Kézilabda-paradicsom című könyv 2500 Ft-os egységáron már kapható a csömöri Sinka István Községi Könyvtárban.

 

Hajrá, Csömör KSK!