Bő egy éve veretlen férfi kézilabdacsapatunk NB II-es éllovasként kapta a letaglózó hírt, hogy a szövetség törölte az idei év eredményeit. A hőn áhított bajnoki címért ugyan tavasszal nem küzdhettünk, de az elvégzett munka és a számos bravúr nem vész el.

 

Gödöllőtől Gödöllőig - röviden így is összefoglalhatnánk férfi kézilabdacsapatunk szempontjából az elmúlt bő egy esztendőt. Bagyánszki Zsolt vezetőedző gárdája legutóbb 2019. március 24-én szenvedett vereséget az NB II-es bajnokságban, akkor Gödöllőn kaptak ki a fiúk, a szezonból hátralévő öt fordulót aztán magabiztosan húzták be és végül a negyedik helyen zártak. Nyáron a felkészülés részeként a csapat harmadik alkalommal is begyűjtötte a Fábián Ferenc kézilabda emléktorna serlegét - a döntőben a gödöllőieket legyőzve. Ilyen felvezetés után vette kezdetét a 2019-20-as szezon (mint már ismert, csonka idény), amely során tizenöt összecsapáson nem találtak legyőzőre a mieink (14 siker mellett 1 döntetlen került a statisztikákba), utolsó mérkőzésüket március elején játszották és nyerték meg - történetesen éppen Gödöllőn!

 

A kereken húsz mérkőzés óta tartó, bajnokságokon átívelő veretlen széria nagyon ritka a sportágban, az elvégzett munkából következő remek forma azonban nem a véletlen műve. Bagyánszki Zsolt vezetőedző keze által nagyszerű csapat formálódik, amely összetételében és eredményeiben egyaránt a győztesek erényeit csillogtatja. A kapuban a Budakalászról érkező Kerekes rendre parádézik, de váltótársai is hozzá tudnak tenni a csapat teljesítményéhez. A csapatkapitány, Turák Csaba sokadik fénykorát éli, a védekezés oszlopa és kihagyhatatlan tagja, legtöbbször a fiával, a mindössze 18 éve Félixszel (vagy Békefi Andrással) alkotva az áthatolhatatlan falat a hatoson. Az ifjú Turák tehetségére a Ferencváros is felfigyelt, a sokra hivatott beállós a szezonban már élvonalbeli tapasztalatokat is szerezhetett a Népligetben. A támadások központi agya Bakos György, aki több NB I-es csapatban szerepelt, nemzetközi kupaszereplései alatt is értékes tapasztalatokkal gazdagodott, a bajnokság egyik legértékesebb játékosa, játékintelligenciáját meccsről meccsre megcsodálhatjuk. Labdáinak szeme van, rengeteget köszönhetnek neki szélsőink és beállósaink. Apropó szélsők: a csapat házi gólkirálya, a balszélső Bártfay András a 15 mérkőzésen összeszorgoskodott közel 100 góljával az összesített bajnoki góllövőlistán az előkelő 6. helyet foglalja el, visszatérése után fontos láncszeme lett a gárdának. Ugyanez igaz Nádasdi Lászlóra is, az időntúli szabaddobások koronázatlan királya átlövőként nyújtott kiegyensúlyozott produkciója fontos pontokat hozott a konyhára. A keretben univerzális játékosokból sincs hiány, elég csak Kovács Márk, Kővári Tamás, Rohodi Péter vagy Uzonyi Bence nevét említeni, akik több poszton is képesek húzóemberré válni és akkor még nem beszéltünk a feltörekvő, saját nevelésű tehetségekről, akik közül Forsthoffer Péter, Hullán Bánk, Riz Bulcsú és Tóth Fekete Barnabás is meghatározó szerepeket tölthetnek be az elkövetkező években.

 

A keretben tehát remek elegyet alkotnak a rutinos harcosok, az érett játékosok és az ifjú tehetségek, így a kézilabda megszállottjaként dolgozó vezetőedző, Bagyánszki Zsolt újabb csapatot repíthetett volna a kispadról a csúcsra a szezon végén. Ősszel még óvatosan fogalmazódtak meg a célok, de a felsőháznál akkor sem adta alább senki - az étvágy azonban megjött az evés közben, miután sorra halmozódtak a bravúrgyőzelmek. Az első félév is keretes szerkezetű lett, Székesfehérvárott egyetlen góllal sikerült győzni a nyitányon az előző szezonban is közvetlen riválisnak számító Alba Regia SE otthonában, majd jött a csömöri Sportnap és az ominózus hazai döntetlen a mumus Budapesti Honvéd SE ellen. Azon a meccsen kis híján biztosan kikaptunk, a második félidőben azonban egy hatalmas fordításnak köszönhetően majdnem nyertünk, így talán a döntetlen volt a leginkább igazságos. A folytatásban hazai pályán a gödöllőieket és a pilisvörösváriakat is két vállra fektettük, győztünk Budakalászon és roppant kiélezett csatában a Rákosmenti KSK otthonában. Ilyen előzmények után várhattuk az addigi éllovas Salgótarjáni SKC elleni hazai csúcsrangadót. A vendégek a félidőben még négy góllal vezettek, de a második játékrészben, 30 perc leforgása alatt tíz (10!) góllal múlta felül az együttes az NB I/B-re készülő és annak megfelelően megerősített ellenfelét. A telt ház előtt, fantasztikus hangulatban lejátszott győztes csata sokáig emlékezetes marad minden szurkolónk számára! Az újonc Cunder TU Kézisuli is behódolt a zárókörben Székesfehérvárott az őszi bajnoknak, ez a cím pedig remek alapot és magabiztosságot adott a tavaszi folytatásra. A 2020-as csömöri Sportbálon előbb átvehette a gárda az év csapatának járó megtisztelő elismerést, majd a nyitányon nyögvenyelős, idény eleji formában, de 19 lőtt góllal is nyerni tudott az Alba Regia SE ellen. A nagyokra jellemző tulajdonságok itt is megmutatkoztak: rosszul játszva, kevésbé látványosan, de sikerült kiharcolni a megfelelő eredményt, így az egy évvel korábbi két vereség után ezúttal két győzelmet gyűjtöttünk be a fehérváriak elleni kulcsmeccseken. A fokozatosan javuló formát mutató csömöriek a mumusnak számító honvédosok ellen visszavágtak az őszi fricskáért, végül pedig jött a már említett történelmi győzelem Gödöllőn, ahol korábban még egyszer sem győzött a brigád tétmérkőzésen. A kiváló erőnlétnek és a megingathatatlan hitnek is köszönhető vert helyzetből való fordítások, egygólos sikerek nemcsak magabiztosságot sugároztak, de döntő pillanatokban önbizalmat is adtak a csapatnak. Ezek csak az igazi bajnokok ismérvei. Nem kérdés, hogy a remek forma és az eredmények alapján bizakodva utazhatott volna az együttes Salgótarjánba a májusi aranyrangadóra, így érthető, ha mindenki keserűen beszél az elszalasztott lehetőségről. A befektetett munka azonban nem vész el, a szezon ilyetén lezárása pedig csak megerősíti a csapatot és a vírushelyzet lezárása után, jövőre még erősebben ostromolhatjuk majd a csúcsokat.

 

 

Házi góllövőlista:
1. Bártfay András 98 gól, Nádasdi Máté László 79 gól, Bakos György 68 gól, Csajbók Sándor 46 gól, Békefi András 31 gól, Kővári Tamás 31 gól, Uzonyi Bence 31 gól, Turák Félix 29 gól, Rohodi Péter 25 gól, Kovács Márk 20 gól, Szűcs Márton 12 gól, Turák Csaba 8 gól, Forsthoffer Péter 3 gól, Tóth Fekete Barnabás 3 gól, Kerekes Lőrinc 1 gól, Németh József 1 gól.

 

– Az elmúlt hetek fejleményei alapján várható volt a döntés a szövetség részéről, és tulajdonképpen így könnyebb, felszabadultabb érzés, hogy vége az ebből fakadó bizonytalanságnak – értékelt Bagyánszki Zsolt vezetőedző. – Összességében azonban rendkívül szomorúak vagyunk, nagyon sajnáljuk, hogy így ért véget a szezon. Már a bajnokságok felfüggesztése is rosszkor jött, mert remek formában és hosszú, jó szériában voltunk, az élről várhattuk a folytatást, de természetesen az egészség a legfontosabb, így helyes döntés született. Nagyon ritka a kézilabdában egy veretlen szezon, mi most húsz tétmeccse veretlenek vagyunk, nagyon jó esélyünk volt a bajnoki címre, és azt szerettük volna, ha a pályán dől el a küzdelem a riválisokkal szemben. Bízunk benne, hogy mihamarabb visszaáll az élet a normális kerékvágásába!

 

– Nagyon sajnáljuk, hogy nem hirdetnek bajnokot idén, hiszen hónapok óta az első helyen álltunk – nyilatkozta a rutint képviselő Turák Csaba csapatkapitány. – Megérdemelte volna az együttes a bajnoki címet, idén ki lehet jelenteni, hogy mi voltunk a legjobbak. Összességében nagyon szomorúak vagyunk. Nekem már van NB II-es aranyérmem, de vannak olyan csapattársaim, akiknek még nincs és szerettük volna, ha lesz, miattuk bánom igazán a történteket. Jövőre a veretlen szériánk miatt sokkal nehezebb dolgunk lesz, de újra nekifutunk a csúcs meghódításának.

 

– Szerettünk volna elsők lenni, olyan formában voltunk, hogy érzésem szerint Salgótarjánban is nyertünk volna az aranyrangadón – jelentette ki az együttes több poszton is bevethető jolly jokere, Rohodi Péter. – Ugyan nem sok csapatban játszottam, de megfordultam pár helyen, és itt Csömörön azt érzem, hogy kimondottan jó a csapat. Megfelelő az összetétel a rutinos rókák és a fiatal titánok tekintetében, a pályán kívül is nagyon jól megértjük egymást, kiváló a hangulat, egymásért dolgozunk, buzdítjuk a másikat, összességében nagyon jó a kohézió a gárdán belül. Ez a sikerek alapja, így jövőre ismét a dobogó teteje lesz a célunk!

 

CSÖMÖR KSK​ 2019/2020-as szezon
NB II, Észak-csoport, férfi kézilabda
ősz
2019.09.14. szombat 17.00 Alba Regia SE – Csömör KSK 26-27 (13-14)
2019.09.21. szombat 17.00 Csömör KSK – Budapesti Honvéd SE 28-28 (11-13)
2019.09.29. vasárnap 18.30 Mikolik Handball School – Csömör KSK 28-30 (12-20)
2019.10.05. szombat 16.30 Csömör KSK – Gödöllői KC 29-25 (15-13)
2019.10.12. szombat 17.30 BSC Budakalász – Csömör KSK 22-30 (14-13)
2019.10.20. vasárnap 17.00 Csömör KSK – Pilisvörösvári KSK 37-29 (18-15)
2019.11.10. vasárnap 20.00 Váci KSE – Csömör KSK 26-43 (13-22)
2019.11.17. vasárnap 17.30 Csömör KSK – VS Dunakeszi 45-22 (26-10)
2019.11.24. vasárnap 18.00 Rákosmenti KSK – Csömör KSK 26-27 (14-14)
2019.11.30. szombat 16.30 Csömör KSK – Salgótarjáni SKC 34-28 (11-15)
2019.12.07. szombat 18.00 Cunder TU Kézisuli – Csömör KSK 32-34 (16-16)
tavasz
2020.02.16. vasárnap 17.30 Csömör KSK – Alba Regia SE 19-16 (7-8)
2020.02.23. vasárnap 19.00 Budapesti Honvéd SE – Csömör KSK 24-29 (12-16)
2020.02.29. szombat 16.30 Csömör KSK – Mikolik Handball School 42-28 (20-14)
2020.03.08. vasárnap 17.00 Gödöllői KC – Csömör KSK 22-32 (12-14)

 

A CSÖMÖR KSK férfi kézilabdacsapatának 2019/2020-as kerete:
Kapusok: Gerecs Krisztián, Kerekes Lőrinc, Riz Bulcsú, Szenográdi Csaba
Balszélsők: Bártfay András, Urbán Dávid, Forsthoffer Péter
Balátlövők: Bakos György, Nádasdi László, Tóth Fekete Barnabás
Irányítók: Kővári Tamás, Rohodi Péter, Sánta Donát
Beállósok: Békefi András, Farkas Simon, Németh József, Turák Félix
Jobbátlövők: Csajbók Sándor, Kovács Márk, Uzonyi Bence
Jobbszélsők: Hullán Bánk, Szűcs Márton, Turák Csaba
Vezetőedző: Bagyánszki Zsolt