Folytatjuk hagyományteremtő rovatunkat: csömöri edzőinket portrésorozat keretében mutatjuk be, minden hónapban más és más kerül rivaldafénybe. Áprilisban a serdülő fiú kézilabdacsapatunkkal dolgozó edzőt, Rohodi Pétert ismerhetjük meg.

 

"Fővárosi gyerek vagyok, a XVI. kerületben nőttem fel - kezdi a múltidézést Rohodi Péter. - Egészen kicsiként kipróbáltam az úszást, a focit és a judót is, de egyik sem fogott meg igazán. Osztálytársam volt az általános iskolában Tomori Zsuzsanna (női válogatott kézilabdázó), aki akkoriban már kézilabdázott, 1998-ban az ő hatására kóstoltam bele a sportágba. Zsuzsival jól ismertük egymást, édesanyáink kolléganők voltak, egy iskolában tanítottak, míg édesapáink az Ikarusnál dolgoztak egy munkahelyen, családi barátok voltunk a szülők révén. A Centenáriumi lakótelepen lévő tornacsarnokba jártunk edzeni, itt ismerkedtünk meg a sportág alapjaival. Kezdetben nem igazán ment a játék, de egyre jobban belejöttem és egyre jobban megszerettem a játékot. Éveket lehúztam a Peter's Group elnevezésű gárdában, de a közeli nagycsapat, a Csömör KSK az én figyelmemet is felkeltette. Akkoriban az élvonalban szerepeltek a felnőttek, serdülőként úgy volt, hogy én is ideigazolok. Az utánpótlás korosztályban fél évet jártam edzésre Csömörre Laurencz Szabolcs együtteséhez, szerepeltem tornákon is az együttessel, de hivatalos mérkőzésen nem léphettem pályára, mert az igazolásom különböző adminisztratív okok miatt meghiúsult. Végül Gyömrőre kerültem, ahol többek között megismerkedtem Bagyánszki Zsolttal, aki azóta edzőm, játékostársam, kollégám és talán mondhatom, hogy a barátom is lett. Nagyon jó csapatunk volt, megnyertük a bajnoki címet, szép emlékeket szereztünk, de egy súlyos sérülés sajnos közbeszólt, így kényszerszünet következett a karrieremben. Főleg miután a keresztszalag-szakadást követő műtét után komplikációk léptek fel, többször meg kellett nyitni a rehabilitáció alatt a sebet, így a visszatérésem két évet váratott magára. Névről, vagy inkább mondhatom, hogy sérülésemről ismertek már az orvosok, miután egy év alatt négyszer kellett megoperálni a térdemet..."

 

Lelkileg rendkívül megterhelő időszak volt ez a fiatal játékos életében, hiszen sokáig kérdéses volt, hogy folytathatja-e a pályafutását. A fizikai megpróbáltatások mellett tehát a sport is nagyon hiányzott Péternek, az oldalvonal mellett azonban ott volt, sérült lábbal is buzdította az övéit, lejárt a helyi klub, a XVI. kerületi KMSE edzéseire. Itt vetődött fel az ötlet, hogy mi lenne, ha edzőként maradna a kézilabda közelében, ha már a sérülés keresztülhúzta az elképzeléseit. Nem kellett sokáig győzködni, beiratkozott a Testnevelési Egyetem edzőképzésére, hogy papírja is legyen a tudásáról. Ahogy mesélte, korábban meg sem fordult a fejében, hogy edzőként is kipróbálja magát, az élet azonban nagy forgatókönyvíró, ezúttal is másképp határozott. Az első csapatában ott volt többek között az azóta már szintén Csömörön szereplő Urbán Dávid és korosztálya, akikkel szép sikereket ért el. A precíz és elszánt rehabilitációs munkának köszönhetően pedig közben a sérült lába is olyan állapotba került, hogy játékra alkalmasnak nyilvánították az orvosok, így minden akadály elhárult, hogy játékosként is visszatérjen a pályára.

 

Központi figura
Nemcsak a pályán, de azon kívül is központi szerepet töltött be a csapatnál: az egyetem mellett kifejezetten aktív szervezőmunkát vállalt, játékosokat toborzott, és közben persze játszott - ezzel párhuzamosan pedig a sikerek is mellé szegődtek. A nagyok a megyéből feljutottak az NB II-be, amelyben elévülhetetlen érdemeket szerzett a több poszton, beállósként, irányítóként és szélsőként is bevethető játékos. Ahogy mondani szokta, a kapusposzt kivételével mindenhol megfordult már a pályán. (Az akcióképen, piros 29-es mezben éppen Bagyánszki Zsolttal csatázik az NB II-ben.) Elvégezte az egyetemet, edzősködött, majd, hogy nyáron se "unatkozzon", belekóstolt a strandkézilabdába. Az országos bajnokság egyes fordulóit hétvégente más és más vízparton rendezték, így összekötötte a kellemeset a hasznossal. Ennek keretében ismerkedett meg Szandrával, a későbbi feleségével is, akivel igazi sportos családot alkotnak. Hatására párja is edzősködik a játék mellett, így otthon is szakmázhatnak a fiatalok.

 

 

Péter 2017 nyarán visszatért Gyömrőre, ahol Török Rékával szerepet vállalt edzőként az utánpótlásban, ráadásul rögtön a csúcsra vezette a tanítványait. A Csömörről odaigazolt Szilágyi Tamással a soraiban a gárda bajnoki címet szerzett az NB II-ben, majd a Dunakeszin megrendezett év végi Bajnokok Tornáját is megnyerte, azaz a hat csoportgyőztes legjobbika lett! Ilyen sikerek után pedig a régi vágya is teljesült: aktív játékosként Bagyánszki Zsolt hívására Csömörre szerződött, edzőként átvette a 2003-as születésűekből álló serdülőcsapatot, illetve besegít a megyei együttes munkájába is. "Folyamatos fejlődés jellemzi a srácokat - értékel játékos-edzőnk. - Sok ügyes tehetséggel dolgozom együtt, a fiúk az elmúlt két szezonban jobb, érettebb játékossá váltak. Tavaly a felnőttekkel ugyan lemaradtunk a dobogóról az NB II-ben, de engem személy szerint valamelyest kárpótolt a serdülőkkel szerzett bronzérem. Amikor az edzőkkel egymás között beszélgetünk, mindig abban értünk egyet, hogy az a fő feladatunk, akkor sikeres a munkánk, ha korosztályonként minél több fiatalt készítünk fel a feljebb lépésre. Arra, hogy megállják a helyüket a nagyobbak között is. Ha ez megtörténik, akkor jól végeztük a dolgunkat."

 

Otthonra lelt Csömörön
A tavalyi szezonjára egy kisebb sérülés is rányomta a bélyegét, nem volt maradéktalanul elégedett önmagával, az idei szezonban azonban minden összejött. Hiába állt azonban a felnőtt együttes a tabella élén hónapok óta és hiába vívta meg veretlenül az összes bajnoki mérkőzését, a világjárvány miatt nem tudta befejezni a küzdelmeket, a szövetség pedig törölte a pontvadászatot. "Szerettünk volna elsők lenni, olyan formában voltunk, hogy érzésem szerint Salgótarjánban is nyertünk volna az aranyrangadón - jelentette ki az együttes több poszton is bevethető jolly jokere, Rohodi Péter. - Ugyan nem sok csapatban játszottam, de megfordultam pár helyen, és itt Csömörön azt érzem, hogy kimondottan jó a csapat. Megfelelő az összetétel a rutinos rókák és a fiatal titánok tekintetében, a pályán kívül is nagyon jól megértjük egymást, kiváló a hangulat, egymásért dolgozunk, buzdítjuk a másikat, összességében nagyon jó a kohézió a gárdán belül. Ez a sikerek alapja, így jövőre ismét a dobogó teteje lesz a célunk!"

 

Edzőként és játékosként sem egyszerű megbirkózni az otthoni edzésekkel. A fiúkkal azért online tartja a kapcsolatot, igyekszik szinten tartani magát és a tanítványait is. A legfontosabb, hogy a megszerzett tudás és a tavaly nyár óta fokozódó gyorsaság ne vesszen kárba, így ennek megfelelő gyakorlatok kerültek előtérbe az egyéni edzéstervben. "Megtaláltam a számításaimat Csömörön, otthonra leltem itt - mosolygott a civilben a saját vendéglátó-vállalkozását vezető edző. - Remek feltételek vannak a munkához, profi körülmények között készülhetünk, sok apró részlet állt össze ideálisan a klubnál és a csapatnál, ennek is köszönhető, hogy jönnek a sikerek. Fájó az idei helyzet, de reméljük, még sok hasonló veretlen, sikeres szezonban lesz részünk Csömörön!"

 

Névjegy
Név: Rohodi Péter István
Született: 1986.05.22., Budapest
Sportág: kézilabda
Magasság/súly: 176 cm/78 kg
Klubjai játékosként: Peter's Group (1998-2004), Gyömrő VSK (2004-2007), XVI. kerületi KMSE (2008-2017), Gyömrő VSK (2017-2018), Csömör KSK (2018- )
Klubjai edzőként: XVI. kerületi KMSE (2008-2017), Gyömrő VSK (2017-2018), Csömör KSK (2018- )