Valóra váló álmok

Hagyományteremtő új rovatunkban portrésorozat keretében mutatjuk be csömöri edzőinket, minden hónapban más és más kerül rivaldafénybe. Januárban az RG szakosztály életrehívóját, Kiss Tímea C-osztályos magyar bajnokot ismerhetjük meg jobban.

 

"Tulajdonképpen édesanyám unszolására kezdtem el ritmikus gimnasztikázni - vág bele a kezdetekbe Kiss Tímea. - Eleinte nem szerettem, néha kitaláltam, hogy fáj a hasam, csak hogy ne kelljen edzésre mennem, de amikor kezdett rendszeressé válni, akkor anya azt mondta, hogy többet nem mehetek, ha folyton kifogásokat keresek. Annál azonban jobban szerettem a sportot, hogy abbahagyjam, így végül ettől annyira megijedtem, hogy onnantól kirobbanthatatlan voltam az edzésekről."

 

Timi nemcsak végleg elkötelezte magát az rg-hez, de ezzel párhuzamosan egyre sikeresebb is lett a sportágában. Öt évnyi kitartó munka után megszűnt a klubja, így csapat nélkül maradt a fiatal tehetség és kimaradt egy év a pályafutásából. Hat évvel fiatalabb húga három éves korától a Ferencvárosban úszott és mellette elkezdett ismerkedni az rg-vel. Timi is csatlakozott hozzá a KTC-Vuelta SE-ben, folytatódhatott tehát a "tündérmese". Itt egyre komolyabb lehetőségek nyíltak meg, edzések és versenyek egymás hegyén-hátán, így családi összefogásra volt szükség, hogy az iskola mellett beférjen a sport a napirendbe. Édesanyjával való mai napig baráti kapcsolatát jól jellemzi, hogy az edzéseken és a versenyeken is mérges volt rá az anyukája, ha elrontott valamit, például nem volt megfelelő a spicc, vagy a spárga. Timi gyerekkorában még óvónő akart lenni, de 12 évesen már biztos volt benne, hogy sportágában szeretne maradni egész életében és edzőként képzeli el magát felnőttként. "Sokan voltunk gyerekek edzésen, de csak egyetlen edző tudott foglalkozni velünk, így már egészen kicsiként segítettem a többieknek, bemutattam az elemeket, javítgattam a gyakorlataikat - emlékszik vissza a kezdetekre. - Már akkor belekóstoltam kicsit az edzősködésbe. Élveztem minden pillanatát!"

 

Jó úton haladó edző

Nemcsak a többiek gyakorlatát tökéletesítette, de a sajátját is, hiszen Timi többszörös C-osztályos magyar bajnoknak mondhatja magát egyéniben és csapatban is, ráadásul a legjobb előadásért járó díjat is a vitrinjébe tehette. A sikerek nem múltak el nyomtalanul, sérülések szegélyezték pályafutását, előbb egy bokaszalag-szakadás nehezítette az életét, és mivel a rehabilitáció nem a megfelelő ütemben haladt a térde bánta a sérülést. Szinte ebből következett, hogy a térdében is elszaladt a szalag, innentől pedig olyan fájdalamai voltak az edzéseken, hogy könnyeivel küszködve pályafutásának befejezése mellett döntött. "Nehéz lépésre kellett rászánnom magamat, minden nap sírtam a zuhany alatt, de szinte már elviselhetetlen volt a fájdalom, így kénytelen voltam befejezni sportolói karrieremet - sóhajtott egyet Timi. - Szerencsére párhuzamosan végeztem már az edzői képzést is, így megszereztem a megfelelő papírokat, hogy a jövőben gyerekekkel foglalkozhassak."

 

 

Kezdetben az unokatestvére pincéjében tartott órákat a XVI. kerületben, ide járt egy 8-10 fős mag, aztán az egyik csömöri anyuka felvetette, hogy mi lenne, ha Csömörön is elkezdené a munkát a helyi lányokkal, mert női sportágak tekintetében igény mutatkozik a fejlődésre. "Mostanra olyannyira növekedtünk, fejlődtünk, hogy közel 70 gyerekkel dolgozom a különböző csoportokban és az óvodában - mosolyog a fiatal edzőnő. - Nagyon lelkesek a lányok, szeretik a mozgást, örömüket lelik a táncban, remek velük együtt dolgozni. Sok segítséget kapok, a húgom a nyári táborban dolgozott velem szinte végig és egy korábbi csapattársamra is számíthattam. Édesanyám azt mondta kíváncsian várja, hogy bírok majd el ennyi kicsivel, 20 fős gyerekcsoport esetén büszke lesz rám. Úgy néz ki, hogy jócskán túlugrottam a szintet!"

 

Bella és az olimpia

"Olyan fantasztikus, hogy Csömörön valóra vált az álmom - lelkendezik Timi. - Szabad kezet kaptam, úgy érzem, mintha én irányítanám az egyesületet. Azzal foglalkozhatok, amit szeretek és folyamatosan egyre több kislány sportol a klubban. Mosolygósak, lelkesek, tényleg ajándék a velük töltött idő. Nagy álmom, hogy edzőként ott lehessek egy olimpián. Saját tanítványomat segíthessem az ötkarikás játékokon, az pedig csak hab lenne a tortán, ha a saját gyermekemet kísérhetném el!" A saját gyermek egyelőre a közeljövő zenéje, de egy kutya már néhány hónapja próbára teszi Timi gondoskodó képességét.

 

A 12 hetes Bella gazdájának a szeme fénye. Mivel már szobatiszta, így nem szerez kellemetlen perceket, takarítani nem kell utána, a sétáltatása azonban reggel és este is edzőnk feladata. "Gyerekkoromban is volt háziállatom, akkor még hörcsögöt tartottam, később cicám volt, két hónapja azonban megérkezett az életembe Bella, aki teljesen levett a lábamról. Ő egy csau csau, és ahogy megláttam rögtön beleszerettem. Mindig olyan kutyát szerettem volna, aki egy puha szőrmók, úgyhogy nagyon egymásra találtunk Bellával. Annyit szaladgál, mintha előző életében atléta lett volna!" Pont beleillik a sportos családba.

 

Névjegy
Név: Kiss Tímea
Született: 1993.09.13., Budapest
Sportág: ritmikus gimnasztika
Magasság/súly: 168 cm/58 kg
Klubjai sportolóként: Amarillisz Mozgásművészeti Stúdió (1996-2001), Kőbányai Torna Club-Vuelta SE (2002-2015)
Eredményei sportolóként: magyar bajnok C-osztály (2009), egyéniben és csapatban, legjobb előadásért járó díj
Klubja edzőként: Csömör Sport (2016- )