Újabb lehetőséggel bővült a Csömörön elérhető sportágak köre, miután Baranyi Richárd teniszedző is csatlakozott szakmai bázisunkhoz. A vele készült interjúnkban saját pályafutása mellett a csömöri terveiről és elképzeléseiről is készséggel mesélt.

 

- Milyen sportmúlt, pályafutás áll a hátad mögött?
- Összességében 13 évet töltöttem a teniszpályán, eleinte kevés sikerrel, mert nem számítottam hatalmas ígéretnek - kezdi őszintén Baranyi Richárd. - Majd egy remek itthoni tréner segítségével megalapoztuk a későbbi kisebb nagyobb eredményeket.

 

- Milyen hatásra választottad a teniszt gyermekkorodban?
- Badarságnak tűnhet, de egy játék hatására kezdtem el nézni a televízióban. Itt indult az egész, majd ahogy kipróbáltam, minden jött magától, és bevallhatom, hogy rettentő sokat köszönhetek ennek a sportnak. Rengeteg helyen megfordultam, illetve dolgozhattam a tenisszel kapcsolatban, az utolsó szezonomat is Ausztriában játszhattam végig, csodálatos körülmények és lehetősegek között, ami inspirált arra, hogy ezt az egészet itthon, Csömörön is elindítsam. Svájcban láthattam testközelből játszani olyan sztárokat, mint Roger Federer, aki talán életem legnagyobb élményét szolgáltatta és komoly motivációt is adott - de ez csak a jéghegy csúcsa.

 

- Hogyan került látómeződbe a csömöri lehetőség?
- Ez egy érdekes történet, mikor abba kellett hagynom, nem gondoltam, hogy valaha ütőt fogok újra a kezemben. A volt párom édesapja megtudta, hogy teniszeztem, ezen felbuzdulva kerestünk egy pályát és az egyetlen lehetőségünk Csömörön adódott. Itt a tulajdonos, a mai napig nem tudom, hogy miért, meghívott ütögetni. Játszottunk, majd kaptam egy telefont, hogy nem akarok-e elvállalni egy nyári tábort? Sokat vacilláltam, de végül belementem. Életem eddigi legjobb döntésének tűnik.

 

- Milyen célokkal, tervekkel vágtál neki a csömöri munkának?
- Hatalmas ambíciókal érkeztem. Rengeteg olyan helyen megfordultam, ahol a gyermekek olyan körülmények között dolgozhatnak, ahol tökéletesen, zavartalanul és sérülésmentesen tudnak fejlődni. Céltól független, lehet az egy amerikai ösztöndíj elérése, vagy akár egy ATP, WTA-torna. Ezt szeretném meghonosítani, lehetővé tenni itthon. Egy olyan helyet vízionálok, ahol a játékosok, tudnak regenerálódni, kondícionális edzést végezni, rehabilitációs programokat végigcsinálni, tanulni. Mindezt egy olyan elfogadó és jó hangulatú közösségben, ahol rengeteg nemzetközi nagy játékos megfordul, mint mentor - erre az itteni vezetést teljesen alkalmasnak találtam. Úgy érzem, az irányvonal, amit képviselünk szinte ugyanaz.

 

- Kinek, kiknek ajánlanád a teniszt, milyen pozitív hatásra számíthat az ember általa, akár gyermekként, akár szülőként?
- Tulajdonképpen bárkinek jó szívvel ajánlom, mert rengeteg pozitív hatást hozhat. Egy bizonyos szintig a legregeneratívabb sportok egyike. Gyerekeknek inkább az lehet számottevő, hogy valaki mennyire individuális típus. Azt vettem észre, hogy aki ebbe a “skatulyába” besorolható, az rendkívüli módon ki tud bontakozni nálunk. Precedens alapján mondom a szülőkre vonatkozó részt. Aki ehhez a sportághoz vonzódik, annak értelemszerű a kötődése. Aki viszont nem, vagy esetleg nincs közvetlen kapcsolata, számára sokszor a gyerekek értelmi színvonala, a munka intenzitása, illetve a társaságban mutatkozó lehetőségek lehetnek kifejezetten vonzóak. Emelett nagyon kevés olyan sportág van, ami ilyen kiemelkedő lehetőségeket biztosít a későbbiekben. Elérhetőek amerikai egyetemekre rendkívüli sportösztöndíjak, ami rendkívüli lehetőség minden gyermek számára!

 

Tenisz edzés Csömörön​ gyerekek és felnőttek részére!

Baranyi Richárd +36 30/792 53 32.

 

A július 28-i teniszverseny részletei IDE KATTINTVA olvashatóak!