Ép testben ép lélek - új sorozat a CsömörSporton! Dr. Major Zsuzsanna sportdietetikus és Fülöp Ákos sportpszichológus hetente osztja meg hasznos gondolatait, praktikus tanácsait, amelyek sikerrel alkalmazhatóak a sportolók és szüleik számára!

 

A sorozat következő részében Fülöp Ákos sportpszichológus következik:

 

A hosszútávú sikeresség egyik alapköve a motiváció fenntartása. Sokat segíthetünk saját magunknak, hogyha tudatosan megtervezzük merre haladunk, hogyan csináljuk azt, mik a legfontosabb lépések.

 

A célállítás nagy segítséget nyújthat a számunkra mikor elfogy az üzemanyag. A jól megfogalmazott konkrét célok kézzelfogható motívumot biztosítanak az unalmasabb, fárasztóbb, kényelmetlenebb helyzetekben. Sok esetben a tág, absztrakt, megfoghatatlan célok, mint például „azért járok edzeni, hogy egészséges legyek”, kevéssé fenntartható motivációs bázis. Ezzel szemben egy konkrét motívum, mint versengés, saját magam, más személy, idő vagy táv legyőzése, önfejlesztés vagy valami új képesség elsajátítására tett kísérlet, vagy csak önmagában egy közösség megtartó ereje sokat segíthet.

 

Mindezért érdemes rövid, közép és hosszú távú célok megfogalmazásával kapaszkodókat elhelyezni utunk mentén, amelyekbe belekapaszkodhatunk, ha útközben megbillenne az egyensúlyunk.