A csömöri Toman Petrával felálló U17-es magyar kosárlabda-válogatott 72-52-es vereséget szenvedett Ausztráliától a hazai rendezésű világbajnokság helyosztóján, ezzel a mieink az értékes 6. helyen fejezték be a sokáig emlékezetes debreceni tornát!

 

A mérkőzés elején igyekezett magához ragadni a kezdeményezést Ausztrália az U17-es világbajnokság helyosztóján a debreceni Főnix Csarnokban. Négy és fél perc alatt 9-2-es előnyre tettek szert - írta tudósításában a hunbasket.hu. - Az első magyar pont Aho Tyra nevéhez fűződött, majd Gábor Lili talált be. A határozott kezdés után riválisunk is megtorpant. Kifejezetten küzdős, kemény megmozdulásoktól sem mentes találkozó kerekedett. Érezhető volt, hogy egy hosszú torna utolsó napján járnak a csapatok. A mieinket egy sérülés is hátráltatta, öt perc játék után szenvedett térdsérülést a csömöri Toman Petra és már nem is térhetett vissza a pályára. A negyed hajrájában 14-6-ra és 16-8-ra is elszakadtak az ausztrálok, de Gábor Lili duplája, Albert Szidónia triplája és végül Bajzáth Lili találata 19-13-ra visszahozta a magyar csapatot. A második negyedet két ausztrál büntető vezette fel, ezt követően azonban Strausz Edina négy pontjával 21-17-re felzárkózott Völgyi Péter együttese.

 

Hatalmasat küzdöttek a magyar lányok és sikerült nyílttá tenniük a meccset. Amikor Kastl Dóra triplája célt ért, 25-22-nél karnyújtásnyi közelségben voltunk. A folytatásban ismét az ausztrálok ragadták magukhoz a kezdeményezést. A magyar szakmai stáb 29-22-nél kért időt. A különbség 5-8 pont között látszott állandósulni. A félidőben 33-25-re mentek az ausztrálok. Magyar oldalon Gábor Lili és Strausz Edina 6-6 pontját kell kiemelni. Az ausztráloknál Saffron Shiels szerzett 12 pontot az első 20 percben. A harmadik etapot is az ő találata vezette fel, amivel 35-25-nél elérte a 10 egységet a differencia. Aho Tyra és Albert Szidónia révén szépítettek a mieink. A magyar csapat többször is felzárkózott 7 pontra, ami azt jelentette, hogy látótávolságban követtük Ausztráliát. Sőt Aho Tyra és Jánosi Virág triplája, illetve Strausz Edina duplája 48-43-nál még ennél is közelebb hozta válogatottunkat. Amikor pedig Aho Tyra ismét megvillant: 48-45-nél ismét teljesen nyílt volt a helyosztó.

 

Az ausztrálok nem veszítették el a ritmusukat a mieink felzárkózásától. A harmadik szakasz hajrájában visszaállították a nagyobb különbséget, 54-45-nél ismét kilenc pont választotta el a feleket. A harmadik etapot Gábor Lili duplája és Jánosi Virág büntetője zárta, így 54-48-ról vágtak neki az utolsó 10 percnek a csapatok. Óriási szívvel játszva mindent kiadott magából a magyar csapat ezen a tornán. Az ausztrálok a záró szakaszra több erőt tudtak mozgósítani. Egy triplával indítottak, majd 58-48-nál ismét elérte a 10 pontot a különbség. Ahy Tyra még 58-50-re alakította az eredményt. Erre azonban egy 12-0-s futás érkezett válaszul, amivel 70-50-re ellépett riválisunk. A hajrában Dobó Lilla büntetői jelentették az utolsó magyar pontokat ezen a sokáig emlékezetes U17-es világbajnokságon. A magyar válogatott 72-52-es vereséget szenvedett és ezzel a 6. helyen zárt. A mieink remekül teljesítettek a tornán, értékes tapasztalatokkal gazdagodtak, joggal szólt a vastaps a lefújást követően.

 

Gratulálunk!