A kialakult járványügyi helyzet miatt a válogatott minden Európában edzőtáborozó tagját hazahozta a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szombat éjszaka. Hüttner Csaba szövetségi kapitány szerint az egész csapat egészséges, és nagyon együttműködő.

 

A pótkvalifikációra készülő férfi kajakos csapat, a csömöri Balaska Márkkal az élen Sevillában edzőtáborozott. A dél-spanyolországi városban még nem jelent meg a vírus, a szövetségi kapitány és Boros Gergely szakmai igazgató ennek ellenére órák alatt megszervezte, hogy a társaság idő előtt hazajöjjön. A szakmai csapatnak Sevillából több mint 60 ember gyors és biztonságos hazajutását kellett órák alatt megszerveznie. A versenyzők végül szombaton délután indultak el, és éjszaka mindenki biztonságosan, és egészségesen landolt Budapesten. Kedden minden versenyző átesik egy koronavírusteszten, aztán hermetikusan elzárt itthoni edzőtáborokban folytatják a felkészülést.

 

- Azért kellett hazahozni mindenkit, mert félő volt, hogy ott ragadnak, vagy hogy később nem tudjuk elhozni onnan a hajókat – mondta Hüttner Csaba a szövetség honlapjának. – Mindenki láthatta, hogy a spanyol helyzet folyamatosan romlik, naponta több ezer új beteget regisztrálnak az országban, ezért döntöttük el csütörtökön, hogy intézkedünk, amilyen gyorsan csak lehet. Gyorsan kerítettünk buszt, ami Malagába vitte a versenyzőket, ahonnan a WizzAir segítségével jutottak haza. A légitársaság nagyon segítőkész volt, nagyobb repülőgépet küldtek, és a helyek lefoglalásához is asszisztáltak, nem nyitották meg addig az online felületet, amíg be nem foglaltuk minden versenyzőnknek a helyeket. A segítségüket ezúttal is köszönöm. A versenyzők rendkívül fegyelmezetten és profin kezelik a helyzetet, ha mindenki így cselekedne, akkor nagyon hamar túl lehetnénk ezen a járványon. Senki sem ment haza a idősebb hozzátartozóihoz, kedden mindenkin, aki külföldön volt, csináltatunk tesztet, aztán aki negatív lesz, az edzőtáborba vonul Szolnokra, Dunavarsányba, vagy Szegedre. Ezeken a helyeken karantént alakítunk ki és minden feltételt biztosítunk a zavartalan felkészüléshez. Nem látjuk előre, hogy mennyit fog változni a nemzetközi versenynaptár, de a munkát folytatjuk, készülünk keményen, és alkalmazkodni fogunk az esetleges változásokhoz. Az olimpia még messze van, bízom benne, hogy addigra sikerül úrrá lenni ezen a járványon, és lehet egy emlékezetes verseny Tokióban!”