Ép testben ép lélek – itt a sorozat legújabb epizódja a CsömörSporton! Dr. Major Zsuzsanna sportdietetikus rendszeresen megosztja hasznos gondolatait, praktikus tanácsait, amelyek sikerrel alkalmazhatóak a sportolók és szüleik számára!
Az állóképességi sportolók, így a hosszútávfutók is sokszor extrém mértékű terhelésnek vannak kitéve. Ezért a versenyzők egy része a különböző edzésperiódusok alatt alternatív étrendi stratégiákat keres állóképességének és teljesítményének javítása.
Kutatások alapján az állóképességi atléták körében a legnépszerűbb étrendek az alábbiak:
• vegetáriánus étrend,
• magas zsírtartalmú étrend (high-fat diets- HFD),
• időszakos böjti (intermittent fasting- IF) étrend,
• gluténmentes étrend,
• FODMAP.
Gluténmentes étrend hatása a sportteljesítményre
Az állóképességi sportolók terhelés indukálta gyomor-bélrendszeri tünetei hasonlóságokat mutatnak az irritábilis bélszindrómával (IBS), ideértve például olyan tüneteket, mint a megváltozott bélfunkció (pl. hasmenés, székrekedés), a puffadás, a bélgörcsök és a székelési inger. Ezeknek a kellemetlen panaszoknak a hátterében ugyanakkor az atléták esetében nem mutatható ki szervi elváltozás. Ezek a panaszok erősen befolyásolják a sportolók életminőségét és meglehetősen káros hatással vannak sportteljesítményükre.
A gluténmentes étrend az eliminációs diéták közé tartozik, mely a glutén és a glutént (nyomokban) tartalmazó élelmiszerek teljes elhagyását jelenti a táplálkozásból. Évtizedek óta alkalmazzák a cöliákia, vagy egyéb gluténnal összefüggő betegségek (pl. gabona-allergia) kezelésében.
A glutén a búzában található szerkezeti fehérje, az adverz (nem várt) reakciót egyik összetevője, a gliadin váltja ki. A glutént tartalmazó gabonák csoportjába a búza, a rozs, az árpa, a zab, a tönköly- és a kamut-búza, valamint ezek hibridjei sorolhatóak.
Kutatások alapján azonban megállapítható, hogy ez a típusú étrend szegényes élelmi rostokban. Ennek elsődleges oka a természetes rostban gazdag élelmiszerek (pl. a gabona) kerülése és a gluténmentes termékek alacsony rosttartalma. A makrotápanyagok eltérő arányának bevitele főképp a telített és hidrogénezett zsírsavak magasabb hányadában, valamint az étkezések glikémiás indexének és a glikémiás terhelésnek a növekedésében mutatkozott meg. Mikrotápanyagok tekintetében alacsonyabb D-és B12-vitmain, valamint folsav-, illetve csökkent vas, cink, magnézium és kalcium bevitel jellemezte a diétát.
A diéta betartásának elsődleges oka versenyzőknél az a széles körben elterjedt meggyőződés, miszerint a glutén gyomor-bélrendszeri tüneteket vált ki és fokozza a gyulladást.
A GFD fő aggályai állóképes sportolókban az alacsony energia-hozzáférhetőség és az energiahiány, a mikrotápanyagok és az élelmi rostok elégtelen bevitele. Mindez relatív energiahiányt okoz a sportolóknál (RED-S).
A gluténmentes diéta lehetséges pozitív és negatív hatásai állóképességi sportolókban.
Ábramagyarázat: a zöld dobozok a diéta jótékony hatásait, míg a piros boxok a lehetséges kockázatokat jelölik.