Lassan ismét becsöngetnek, így a szekrény mélyéről ismét előkerülnek a reggelizős dobozok és a kulacsok. Szinte mindannyian ismerjük az „újra- és újra felhasználható” vizespalack előnyeit: környezetbarát, könnyen hordozható, designos és általa jól nyomon követhető a napi folyadékfogyasztás is, valamint sokat segíthetnek a nanoműanyagokkal való szennyezettség
visszaszorításában is.

 

Azonban sokan nem is gondolják, hogy bár csak vizet töltenek bele, mégis számtalan élőlény meleg, hangulatos otthonául szolgálhatnak ezek a tárgyak. Ennek elsődleges oka, hogy egyes baktériumok és penészgombák a víztől függenek. Ezenkívül, ha a vizet hagyjuk állni a palackokban, az ivás során bekerült nyálból vagy más szennyeződésekből származó szerves anyagok táplálékot biztosíthatnak a penészgombák fejlődéséhez.

 

A leggyakoribb „útitársaink” a következők lehetnek:
– Cladosporium: sötétzöld vagy barna megjelenéséről ismerhető fel;
– Penicillium: kék, esetleg zöld árnyalatokban bukkanhat fel;
– Aspergillus: fehér- sárga, vagy zöld foltként (telepként) jelenhet meg;
– Stachybotrys: fekete bevonatot képez.

 

A penész lenyelése bár nem ajánlott, nem kell mindig tünetektől tartani. Azonban különösen nagy mennyiségben és hosszabb időn keresztül történő elfogyasztása egészségügyi kockázatokkal is járhat, főleg ha valaki hosszú ideig fogyasztja őket, allergiás rájuk, esetleg legyengült a szervezete. Az alábbi tünetekkel/panaszokkal lehet számolni:
– gyomor- és bélrendszeri problémák gyomorgörcs és/vagy hasmenés formájában;
– allergiás reakciók: ha valaki túlérzékenységi reakciót mutat a penészre, előfordulhat nála köhögés, zihálás, a torok irritációja, tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás is;
– légzési nehezítettség: a penész spórák belégzése irritálhatja a légutakat, főleg azoknál, akik asztmában szenvednek.

 

Mire kell figyelnünk? Hogyan ismerhetjük fel, hogy szennyezett a kulacs?

– látható foltok: ez az egyik legnyilvánvalóbb jele a szennyeződésnek;
– kellemetlen szag: a kulacsban lévő víz a tisztítást követően is enyhén dohos, földre emlékeztető szagot áraszt;
– a víz nyálkásnak tűnik;
– kellemetlen íz.

 

Mit tehetünk ellenük?
– minden használat után meleg vízzel alaposan öblítsük ki a tartályt és a tetejét
– amennyiben szétszedhető kulacsról van szó, érdemes hetente egyszer darabjaira szedni annak érdekében, hogy minden felületet alaposan át tudjunk fertőtleníteni
– használjunk mosogatószert vagy ecetet (ecet-víz: 1:1) – dörzsöljünk át alaposan minden felületet, beleértve a belső-és külső részeket is!
– miután alaposan kiöblítettük a kulacsot, hagyjuk teljesen megszáradni, mielőtt újra használnánk!