
A vitaminok szerepe:
Bár energiát nem szolgáltatnak a vitaminok, mégis nélkülözhetetlen elemei táplálkozásunknak. Az energiát szolgáltató makrotápanyagokhoz viszonyítva napi ajánlott beviteli értékük jóval kisebb. A szervezet vitaminszükségletét az alábbi tényezők befolyásolják: nem, testméret, egészségi állapot, a fizikai aktivitás szintje és jellege (állóképességi- vagy erő-gyorserő sportág).
Feladatuk igen összetett, az anyagcserefolyamatok szinte minden részében jelentős szereppel bírnak, így például a csontok anyagcseréjében, a hemoglobin szintézisében, de az immunrendszer normális működéséhez is elengedhetetlenek.
Sportélettani szempontból kiemelt a sérülések regenerációjában és az izomszövet épségének helyreállításában betöltött funkciójuk. A zsírban oldódó vitaminokat (A-, D-, E- és K-vitamin) szervezetünk képes raktározni, így túladagolásuk gyakrabban fordul elő. Tényleges hiányállapot pedig csak hosszabb időn keresztül fennálló elégtelen bevitel esetén jellemző.
A vitaminellátottság szempontjából 3 állapotot különböztethetünk meg:
• hypovitaminózis vagy részleges vitaminhiány: elégtelen bevitel, vagy fokozott igény esetén alakul ki, mely a vitamin funkciójára jellemző hiánybetegséggel jár,
• avitaminózis: teljes vitaminhiány (a gyakorlatban általában nem fordul elő),
• hypervitaminózis: az igényt meghaladó vitaminbevitel.
Rendszeres, fokozott izommunkában, illetve speciális állapotok (pl. betegségek) esetén megnövekedett vitamin-és ásványianyag szükséglet jellemző. A B1-vitamin (tiamin) megfelelő bevitele például olyan állóképesen edzett sportolók számára fontos, akik nagy szénhidráttartalmú étrendet követnek, míg a C-vitamin védelmet nyújt az oxidatív stresszel szemben és segíti a vas beépülését is. Egyre több tanulmány igazolta a D-vitamin jelentőségét többek között a sérülések megelőzésében, az azokkal összefüggő törések kockázatának mérséklésében és a rehabilitációban. Irodalmi adatok alapján a sportolók jelentős hányadát elégtelen antioxidáns, továbbá D-és B-vitamin bevitel jellemzi. A hypovitaminózisra leginkább az egyoldalúan táplálkozó, bizonyos élelmiszer(csoportoka)t kizáró, vagy extrém alacsony energiatartalmú, zsírszegény étrendet követő sportolók hajlamosak. Azonban nemcsak az elégtelen vitaminellátottság járhat teljesítménycsökkenéssel és betegségekkel, hanem azok túlzott bevitele is.
Az ásványi anyagok szerepe:
Az ásványi anyagokra a vitaminoknál jóval kisebb mennyiségben van szüksége a szervezetnek, azonban hasonlóan nélkülözhetetlenek az emberi test egészséges működéséhez. Többek között részt vesznek a sejtek felépítésében, illetve a különböző anyagcserefolyamatokban, például a vér-és csontképzésben is.
A sportolók számára kiemelt jelentőséggel bír a kálcium, a vas, a cink és a magnézium optimális bevitele. Az ideg-izom kapcsolatok megfelelő működéséhez, az izmok optimális teljesítményéhez elengedhetetlen a kálcium, a kálium és a magnézium.
Az elégtelen bevitel okai megegyeznek a hypovitaminózisnál leírtakkal. Sportolók esetében leggyakrabban a vashiány fordul elő, mely a női atlétákat érinti legnagyobb százalékban. Amennyiben az étrend megszorításokat tartalmaz, vagy egyoldalúvá válik, szükség lehet a mikrotápanyagok pótlására.