A sorozat következő részében Dr. Major Zsuzsanna sportdietetikus következik:

 

Melyiket, mire? Miben találhatóak meg? A cukorhelyettesítők olyan kémiai vagy növényi alapú anyagok, amelyeket az ételek és italok édesítésére vagy az édes íz fokozására használnak. A hétköznapokban "mesterséges édesítőszerként" utalunk rájuk a leggyakrabban. Használhatók asztali édesítőszerként (például egy pohár jeges tea édesítésére) és/vagy feldolgozott élelmiszerek és italok összetevőjeként. Az interneten számos, sokszor egymásnak ellentmondó információ kering ezekkel a vegyületekkel kapcsolatban. Összességében elmondható ezekről a cukorpótlókról, hogy az elfogadható napi mennyiségen belüli fogyasztásuk nem jár egészségre káros hatásokkal.

 

Azonban nem mindegy, hogy melyiket mire használjuk, így az elkövetkezendő hetekben ezekre a kérdésekre keressük a választ. A cikksorozat első részében öt alacsony kalóriatartalmú, illetve nonkalorigén édesítőszer kerül fókuszba.